במאמר זה נדון בפסיכודרמה ונסקור את ההיסטוריה שלה, תוך כדי הבנה שהיא מספקת צ'אנס לבני האדם לנתח את מהלך חייהם,תוך פתירה של בעיותיהם האישיות. כיום ניתן לבצע סינרגיה של פסיכודרמה עם אימפרוביזציה ועם פרגמטיקה חברתית, שמסייעים לבני האדם להתייצב בהצלחה מול החרדות שלהם ולחזק את הביטחון העצמי שלהם.
ההיסטוריה של הפסיכודרמה:
את הכבוד למקים שיטת הפסיכודרמה, בין השנים 1889 ועד 1974, יש להפנות ליעקב לוי מורנו, שהיה פסיכיאטר. הרעיון שהוביל אותו הוא מציאת טיפול בפסיכותרפיה פרטנית כמו גם בקבוצות. בראשית הדרך הכירו בפסיכודרמה כסוג של טיפול בקבוצה ובהמשך היא אופיינה בכל מיני צורות. השימוש בפסיכודרמה נעשה על ידי תנועה ופעולה עמוקה, על מנת לפתח את עצמכם ואת הבנתכם האישית וכן של שאר הקבוצה, וגם לעבוד על תחומים דחופים. באוטוביוגרפיה של מפתח שיטת הטיפול הזאת, הוא ציין את רשמיו מן ההרצאה של הפסיכולוג הנודע, הלא הוא פרויד זיגמונד, ואלו הם תמצית דבריו – מורנו טען כי הטיפול בפסיכודרמה מתחיל היכן שסיים פרויד את הטיפול הפסיכולוגי. בעוד פרויד נפגש עם מטופלים בסביבה מלאכותית כמשרד או כקליניקה בפסיכודרמה נפגשים עם המשתתפים בסביבה הטבעית שלהם. בעוד זיגמונד פרויד מנתח את החלומות של מטופליו, הפסיכודרמה מעניקה להם את האומץ להמשיך ולחלום. וכאשר זיגמונד פרויד מנתח ומפרק את נפש מטופליו, הפסיכודרמה מאפשרת להם במימוש תפקידים סותרים וחיבור חוזר של חלקיהם.
הספר שהוציא יעקב לוי מורנו, שמכונה – פסיכודרמה, כרך שלוש – טיפול בפעולה ועקרונות התרגול, מבהיר כי על ידי השתתפות בפסיכודרמה ניתן לבנות גשר מעבר לתפקידים שממלאים בקיום היום יומי, להתקרב לאופן המפגש הכי גבוה ליכולות שלכם, להתעלות מעל מציאות החיים בזמן שאתם חי אותה, להיכנס למערכת יחסים עמוקה יותר עם קיומכם, וכיוצא בזאת.
כיצד הפסיכודרמה תורמת למטופלים?
על ידי השתתפות בפסיכודרמה ניתן לבטא בביטחון את הרגשות הכי כמוסים וחזקים שלכם. היא מסייעת לבני אדם להבין יותר טוב את העבר שלהם ואת עצמם בהווה, ולהעלות אסוציאציות לגבי העתיד שלהם. בעזרת הפסיכודרמה אנשים יכולים למצוא דרכים יעילות להתמודדות עם טראומות ושכול, לתרגל כל מיני מיומנויות שנרכשו זה עתה, להבין איך מתגברים על פחד, לבצע סינרגיה ולבטא רגשות או מחשבות שהם חסמו מזמן, להיטיב עת מערכת היחסים החברתית או האינטימית שלהם, וכיוצא בזה. מי שמשתתף בפסיכודרמה עובר ממצב של "לשוחח על", למצב של פעולה ממשית, המצב הזה מאפשר להתוודע לנקודת מבט יותר רחבה על הבעיות החברתיות או האישיות של המשתתפים בטיפול הפסיכודרמי, וצ'אנס של התנסויות במנעד נרחב של התנהגויות חדשות.
מדוע רבים בוחרים בטיפול בפסיכודרמה?
קיימים מטפלים קבוצתיים בפסיכודרמה שמשלבים כל מיני ביטויים של קבוצה, לרבות – כאשר חברי הקבוצה מבהירים לאחד מן המשתתפים למה אין כדאי לו להתבודד בצד, וחשוב כי הוא ישב עם כולם, ויהווה חלק אינטגרלי מהקבוצה, או ביטוי שמורה על הזמנת חברי הקבוצה אחד מהמשתתפים לשוב למעגל המשחק. טיפול על ידי פסיכודרמה נותן בידכם לבצע שחזור של האירועים שפקדו אתכם מזמן, על מנת שתוכלו לשפר את ההווה ואת העתיד שלכם. המטפל בקבוצה יכול לדרוש מאחד המשתתפים לסיים משפטים שמובנם למה הוא צריך לא לשבת בפינה לבד, או למה בכלל הוא נמצא בה לבדו? משפטי ההשלמה הללו מסייעים למשתתפים בפסיכודרמה בשבירת דפוסי מחשבה והתנהגות מהעבר, וכן ביצירת קשרים חברתיים חדשים. כאשר בפסיכודרמה מוקצה תפקיד כזה או אחר למשתתף, מתבצע עידוד שהוא יגיד את דבריו בכנות ולאוזני כל. למעשה בכך הוא דובר אמת, שיש ביכולתו להתמודד עם נושאים שקשורים לביטחון. גם אם מדובר על מחשבות או פעולות פוטנציאלית של משתתפים אחרים שהיו שותפים לסיטואציה, ואף אם מדובר על המחשבות של המשתתף, התחושות שאפשר לחוות במשך משחקי התפקידים, מאפשרות למשתתפים לזכות בפרספקטיבות ייעודיות.
בבסיס האמונה הפועלת בליבה של הפסיכודרמה קיים רעיון לפיו לא דיי לדבר על הדברים מריחוק או ניתוק אינטלקטואלי אלא מתבקש לראות אותם בפעולה. ואכן ניתן לתרגם את המילה "פסיכודרמה" לצמד המילים, "הפעולה של הנפש". הנפש, בפעולה.
מדוע חשוב לראות את הנפש בפעולה? מדוע זה חשוב ליצור שיח בו רואים את הדינמיקה הנפשית כפי שהיא כביכול מתרחשת כבר בעולם הפנימי ואולי באופן שאינו מודע?
הנפש בפעולה – זירת הקרב הפנימית
ובכן, ניתן לעלות בדמיוננו זירת קרב. בזירה קורה מה שקורה וביום שלמחרת 2 אנשים נפגשים ומדברים על מה שקרה בזירה. אחד מהם מספר על המהלכים שהוא ראה בעוד השני מהנהן, מסכים שזה מה שהתרחש ומוסיף גם את מה שהוא ראה. וביחד הם מקבלים תמונה רחבה יותר על מה שקרה באירוע כלשהו בעבר. באם הם היו קוראים בספר את מה שהתרחש בזירת הקרב או באם הם היו מדברים על זה באופן מנותק, סביר שלא היה להם מה לדבר עליו באותה מידה של העמקה. סביר שאם הם לא היו נוגעים במאורע באופן אישי כדרך ההשתתפות הערה שלהם, כדרך כך שהם ראו אותו במו עיניהם וחוו חלקים מהמסע הזה (כל אחד מהפרספקטיבה שלו) אזי שלא הייתה להם אפשרות "להגיע להשלמה" ולסגור פרק עם הנושא.
ואכן, בשיח פסיכודרמי אפשר לגלם על ידי דמויות וייצוגים את החוויה הנפשית ולראות אותה בתנועה או בפעולה. ניתן לגלות "שבעיה" מול אחד מקרובי המשפחה או מול נושא מסוים בחיים הוא פשוט סיפור לא מושלם, שטרם התקבלה הבנה כיצד לעבוד איתו או להמשיך ממנו בחיים עצמם. השיח הפסיכודרמי מאפשר להעלות לרמת המודעות את המאורע הפנימי וככל שהמרחב בטוח ומכיל יותר כך ניתן לגעת ביותר רבדים במידה מרובה של אותנטיות ויושרה.
להעלות תכנים אל המודעות הערה
אם נסתכל על "הפסיכולוגיה העמוקה" (deep psychology) של יונג (c.g. young), נוכל לזהות שיש עניין להעלות תכנים מן הלא מודע אל פני המודע. באופן דומה למה שהפסיכודרמה יכולה לעשות כאשר היא מבקשת "להציג" סיטואציות פנימיות. הדבר יכול לאפשר ריפוי כיוון "לולאות" (לופים: תנועה שחוזרת על עצמה), לפתע יכולות להיפרם והאנרגיה המשוקעת בהן יכולה להשתחרר. התחלה חדשה יכולה להפציע.
השיח הפסיכודרמי יכול להעלות תכנים מן הלא מודע ולעזור להם להיות מודעים יותר כך שמתאפשרת מידה של העמקה והבנה לגבי האינטריגות הפנימיות שעד כה קיבלו אנרגיה נפשית להמשך פעולתן. עצם כך שהדבר מוצף למודעות אפשר שתהיינה בחירה מחודשת לגבי אותם סיפורים פנימיים מה שיעניק את האפשרות לשחרר אותם מן המערכת ובכך לפנות אותה להחלטות חדשות ולדרכים חדשות של פעולה.
לשחרר לופים ישנים
השיח הפסיכודרמי יכול להשתמש בכוח הבריאה והיצירה הטבעי באדם כדי להביא ריפוי אישי ומחודש לאותם רבדים שאולי "נתקעו בתוכנה", שאולי חוזרים עליהם בתבניתיות ומשקיעים בהם אנרגיה נפשית לבטלה. הדבר יכול להועיל לאנשים שחווים מצוקה, חרדה ופשוט חוסר אונים אל מול סיטואציה שטרם הסכימו להכיר באופן מודע, בתוך עצמם.
למי הפסיכודרמה יכולה להתאים?
הפסיכודרמה נמצאה כשיטת טיפול רלוונטית לעבודה פנימית עם שלל סוגי אנשים בין אם מדובר על ילדים (בהיבט של בעיות חברתיות, ביטחון עצמי ולקויות למידה. אם כי אפשר להניח שניתן להחיל את הטיפול על רבדים רבים מזה), נערים (התמכרויות, דיכאונות, מודעות לזהות מינית), מבוגרים (זוגיות, הורות, טראומות, מחלות וכיוצא בזה). ובאופן כללי יכולה לתמוך הפסיכודרמה בשלל תופעות שיכולות להיראות כמו חרדה, דיכאון, מצבי לחץ, מערכות יחסים, דימוי עצמי, טראומות וכיוצא בזה.