על פי הגישה הפסיכולוגית והפסיכותרפית, פסיכוזה הינה קטגוריה המתייחסת להפרעה נפשית חמורה המתבטאת בנתק בין העצמי ובין המציאות.
בעוד הפרעה נפשית יכולה להתקיים באופן מתמשך, כגון סכיזופרניה או , התקף פסיכוטי מתייחס לחוויה נקודתית פתאומית יחסית בה המטופל סובל מאבדן קשר עם המציאות בתצורת הזיה או אשליה. התקף פסיכוטי יכול להימשך זמן קצר מאוד, או על פני תקופה ארוכה ובלתי מוגדרת.
כיצד נגרם התקף פסיכוטי
מאחר ולרוב קיים גירוי להתקף הפסיכוטי, והוא אינו מופיע כך סתם משום מקום, התקף כזה בהחלט יכול להפתיע גם באדם אשר לכאורה אינו סובל מהפרעה כזו או אחרת באופן יומיומי רגיל. כיום אנו נוטים לזהות בהתקף הפסיכוטי אינדיקציה לקיומה של הפרעה עמוקה, פסיכוטית או אחרת, גם אם עד כה הייתה זו רדומה.
כך יכול להיות התקף פסיכוטי תוצר של הפרעות כגון סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית, פסיכוזה לאחר לידה או דיכאון, ועוד. לעתים, ההתקף יכול להיות גם תוצר של הפרעה מסוג אחר, בין אם ביולוגית-כימית כגון גידול או אלצהיימר, הפרעות נוירולוגיות, זיהומים שונים, ועוד.
הקשר לבעיות חמורות יותר – גם במצבים של בעיה רפואית גופנית אנו מזהים בהתקף הפסיכוטי תולדה של מצב בעייתי עמוק יותר, כאשר ההתקף הפסיכוטי מהווה למעשה איתות אזהרה להתרחשות בריאותית (נפשית או פיזית) חמורה אשר יש לבחנה היטב.
כיצד נזהה התקף פסיכוטי
קיימים סימנים שונים המעידים על קיומו של התקף פסיכוטי, שכן לא כל התקף פתאומי המלווה בהתנהגות חריגה נחשב לפסיכוטי. בין סממני ההיכר הידועים יותר והמשויכים עם התקף פסיכוטי נוכל לזהות מצב קטטוני או ניתוק מוחלט מן הסביבה; הזיות ומחשבות שווא בשילוב פרנויה ופחדים שאינם הגיוניים; תקשורת מעורערת באופן קיצוני המבוטאת בדיבור מקוטע, קפיצות אסוציאטיביות לא ברורות חדות, ואי יכולת להחזיק שיחה קוהרנטית.
עם זאת, ישנן תופעות נוספות אשר יכולות להתפרש כהתקף פסיכוטי, אשר לרוב מכילות מרכיב ברור של תפיסה מעוותת את המציאות, העצמי, או הקשר ביניהם. למשל תפיסת גדלות קיצונית, או התקף המלווה באלימות מתפרצת המנותק מן הסיטואציה המציאותית, ועוד.
אבחון התקף פסיכוטי
אם מדובר בגורם ביולוגי-כימי, יש לבצע סריקות EEG לבדיקת פעילות חשמלית במוח, בדיקת CT או MRI, במקרה של חשש נוירולוגי. בדיקות אלו יכולות להוות בסיס לטיפול תרופתי או רפואי אחר, אשר ייקלו באופן ניכר על המטופל. כמובן שיש גם לאבחן ולבחון מצבים בריאותיים אחרים אשר יכולים להוות גורמים להתקפים פסיכוטיים כגון אלצהיימר, אפילפסיה, צריכת סמים, מחלות גנטיות מסוימות, ועוד.
לא תמיד ניתן לזהות היבטים רפואיים ישירים הקשורים להתקף פסיכוטי, וברפואה המודרנית אנו מזהים תופעות נוירולוגיות ומוחיות שונות שיכולות להסביר, בין השאר, גם מצב של התקף פסיכוטי. במילים אחרות, ייתכן כי בנוסף לאבחנה הרפואית, או גם בהעדרה, קיים מצב נפשי אותו יש לאבחן.
מורכבות האבחון – האבחנה הנפשית הינו עניין מורכב, מאחר וזיהוי סכיזופרניה, למשל, יכול להיות עניין ארוך טווח וקשה מאוד לזיהוי. על ידי שלילת תופעות רפואיות שונות, ניתן יהיה לגשת בקלות יתר לבחון את המרכיבים הנפשיים כמהותיים יותר לתופעה.
טיפול בהתקף פסיכוטי
אנו יודעים כי תרופות אנטי-פסיכוטיות יעילות במיוחד להקלה והפחתה בתסמיני התקפים פסיכוטיים, אך אלו אינן יעילות לטיפול בבעיה המקורית אשר מהווה את הגורם להתקף. לשם כך, אם מדובר בבעיה בריאותית, יש לספק את הטיפול הרפואי המתאים.
אך אם מדובר בתופעה אשר בבסיסה אנו מזהים מרכיב נפשי מהותי, הטיפול התרפויטי בפסיכוזה אינו עניין של מה בכך. לרוב מדובר בטיפול ארוך טווח ומעמיק, בין אם בגישה הפסיכולוגית או הפסיכואנליטית, תוך העמקה אל שורשי הבעיה ונפש האדם ודרכי ההתמודדות עמם.