מהי תסמונת קפגרא?

תסמונת קפרגא

תסמונת קפגרא היא מצב פסיכיאטרי של זיהוי שגוי, שבו החולה אינו מצליח לזהות ולהכיר אדם מסוים, למרות שמדובר באדם קרוב אליו מאוד, כגון בן משפחה או חבר. הוא מאמין כי זהותו הוחלפה והוכפלה. מצב זה מתרחש בדרך כלל באופן של תסמין הנובע מבעיה פסיכיאטרית או רפואית דוגמת סכיזופרניה או פגיעה מוחית, והיא שכיחה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים.

המקור לשם המחלה הגיע מפסיכיאטר צרפתי בשם ג'וזף קפגרא, אשר תיעד את המקרה הראשון של תסמונת קפגרא אצל אישה צעירה בשנת 1920. מקרים רבים תועדו מאז וקיימות עדויות היסטוריות כי התסמונת הייתה קיימת כפי הנראה בקרב חברות עתיקות, כאשר הורים האמינו כי ילדם נלקח מהם והוחלף עם אחר.

הגורמים לתסמונת קפגרא

נראה כי תסמונת קפגרא נגרמת באמצעות שינויים תפקודיים במוח, והיא קשורה בדרך כלל עם פגיעה מוחית, דמנציה ומחלות הפוגעות במוח. תסמונת קפרגא גם עשויה להיות תוצאה של חוסר איזון כימי במוח אשר גורם לשינוי תפיסה, עד כי החולים מתקשים לזהות את האנשים המוכרים להם.

ישנן מספר תיאוריות לגבי הדרך בה תסמונת קפגרא עובדת. חלקן סבירות יותר מאחרות. ההשקפה הפסיכואנליטית גורסת כי יתכן שהתסמונת היא תוצאה של אדיפוס מורכב, כלומר, תשוקה מינית להורה אחד, וקנאה מינית עבור האחר. אנשים עם תסמונת זו מנסים להקל על תחושת האשמה שלהם באמצעות זיהוי כפיל של אחד ההורים. מספר תיאוריות פסיכולוגיות מציעות כי התסמונת נגרמת בשל רגשות מודחקים. הגישה הפסיכו-דינאמית, לעומת זאת, כבר הופרכה ברובה.

חוקרים רבים סבורים כי תסמונת קפגרא היא למעשה תוצאה של הפרעה מוחית. הם מחפשים נגעים במוח, או סימנים של ניוון וחוסר תפקוד מוחי אחר. למרות שהתסמונת נתפסת בדרך כלל בקרב אנשים בעלי הפרעות פסיכוטיות, ליותר משליש מהחולים קיימים סימני חבלה בראש. יש חולים רבים עם תסמונת זו, אשר סובלים ממחלות אחרות, כגון אפילפסיה או אלצהיימר.

תסמינים ודרכי ביטוי של תסמונת קפגרא

קיימים מספר מקרים אשר דווחו על אנשים הסובלים מתסמונת קפגרא, שהפכו להיות מסוכנים לאחרים, עם ביטויי התנהגות אלימה, פציעה ואף מוות. קיימים מעט מאוד מחקרים בנושא זה והמידע הקיים מתחשב בעובדה לפיו העוינות והטינה הגדולה אותן מבטא החולה הן תגובות טיפוסיות לתצוגת "ההתחזות" בה הוא מאמין.

הביטויים הנפוצים לתסמונת קפגרא הם:

  • האמונה כי אדם אחד או יותר הוחלפו לידי סוג כלשהו של מתחזה
  • ההכרה כי "מתחזה" זהה לאדם "האמיתי" בכל דרך
  • בחלק מהמקרים, המטופל אף מאמין כי גם חפצים או בעלי חיים הוחלפו

אבחון המחלה ודרכי טיפול

הרופא עשוי לבצע היסטוריה רפואית מקיפה ובדיקות מעבדה על מנת לשלול סמים, תרופות או מצב רפואי כגורם לתסמונת קפגרא. יחד עם זאת, לא קיימים קריטריונים ספציפיים לאבחון והערכה.

תסמונת זו מטרידה וכואבת לחולים ולקרוביהם. בעוד שטיפול פרטני ותרופות אנטי פסיכוטיות עשויים להצליח בקרב חלק מהחולים, האפקטיביות שלהן עשויה להשתנות במידה רבה.

התסמונת מטופלת לעתים קרובות באמצעות פסיכותרפיה ותערובת של תרופות פסיכיאטריות. בשל נדירות ההזיות וההיבטים הייחודיים של מצבו של כל אדם, פסיכותרפיה חייבת להיות מותאמת לכל מקרה בנפרד.

מצד שני, טיפול תרופתי כולל בדרך כולל תערובת של תרופות אנטי פסיכוטיות ותרופות נגד דיכאון. התרופות האנטי פסיכוטיות מרסנות את הנוכחות של מחשבות השווא, ההזיות, החרדה וההסתה, ואילו תרופות נוגדות דיכאון עשויות לסייע לאדם להתמודד עם התגובה הרגשית להזיות.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום