הקשר בין קנדידה לדיכאון

קנדידה ודיכאוןמחלות רבות יכולות להשפיע הן על הפן הגופני והן על הפן הנפשי. קנדידה היא אחת מהן. במשך שנים, רופאים לא הודו בדיאלוג בין הקנדידה לבין תופעות נפשיות רבות, ובעיקר על הקשר בין קנדידה לבין דיכאון. עם זאת, לאחר מחקרים רבים שנערכו בתחום, הוכח ונמצא כי אכן ישנו קשר ישיר ותקף בין השניים.

במאמר זה ננסה לשפוך אור אודות הדיאלוג והקשר הבלתי נדלה בין קנדידה לבין דיכאון, תוך בחינת המחלה עצמה והטיפולים האפשריים לה ולדיכאון שאותו היא גורמת.

מהי קנדידה?

לפני שנבחן את הדיאלוג המשמעותי בין קנדידה לבין דיכאון, כדאי לבחון את הגורם לדיכאון, כלומר, את המחלה עצמה. קנדידה הנה סוג של שמר פטרייתי, היכול לעבור באוויר ובמזון ולהתפשט בכל מערכות הגוף.

במידה ומערכת החיסון חזקה, הגוף נפטר מהפטרייה בקלות, ללא בעיות כלל. עם זאת, במידה ומערכת החיסון מוחלשת, תוך סיוע של סוכרים בדם, הפטרייה יכולה לעבור ולגדול באיברים שונים בגוף. ניתן לאבחן את המחלה באמצעות בדיקות דם וצואה פשוטות. עם זאת, מאחר והסימפטומים של הפטרייה דומים באופן רב לסימפטומים של מחלות אחרות, במרבית המקרים מאבחנים את הקנדידה רק באמצעות שלילת בעיות אחרות.

בין היתר, קנדידה עלולה לגרום לסימפטומים כגון עייפות, חולשה, עלייה במשקל, דחף בלתי נשלט לאכול פחמימות ומתוקים, נשירת שיער, כאבי ראש, עצירות, כאבי בטן, שלשול, אלרגיות, פטרת על הציפורניים או על הקרקפת, זיהומים בווגינה, פצעים על הלשון, דלקות אוזניים, דלקות למיניהן ועוד.

סימפטומים נפשיים

בנוסף למגוון התסמינים הגופניים שקנדידה גורמת, היא יכולה לגרום גם לסימפטומים נפשיים רבים. בין היתר, קנדידה יכולה לגרום למצבי רוח משתנים, אובדן דחף ותשוקה מיניים, חוסר שקט, אובדן אנרגיה, תחושת כעס פתאומית, אובדן זיכרון לטווח קצר, מוטיבציה מעטה וכמובן, דיכאון ודכדוך.

כמו התסמינים הגופניים, גם התסמינים הנפשיים עלולים להצביע על מחלות רבות אחרות. בדיוק מסיבה זו, חוקרים ורופאים נטו שלא לשייך את התסמינים הללו אל הקנדידה וגרסו כי מדובר בתסמיני מחלות אחרות. עם זאת, רק לאחר מחקרים מקיפים בנושא, נמצא כי לא רק שקנדידה משפיעה על הנפש, ולא רק על הגוף, היא אחד הגורמים העיקריים לדיכאון.

דיכאון ישיר ודיכאון עקיף

בכל הנוגע לדיכאון הנגרם על ידי קנדידה, יש לעשות הפרדה בין דיכאון ישיר ודיכאון עקיף. דיכאון ישיר הנו סימפטום הנגרם באופן ישיר מהקנדידה, ללא קשר לנסיבות או אלמנטים אחרים בחיים. לדוגמא, אדם יכול להצליח בכל תחומי חייו ולהגשים את כל מטרותיו, אולם עדיין לחוש דיכאון. לאחר בדיקות נמצא כי אותו אדם סובל מקנדידה, דבר שהסביר את תחושותיו.

באותה המידה, חולי קנדידה יכולים לסבול מדיכאון עקיף, כתוצאה מהחולי הגופני ואף מחוסר היכולת של הרופאים לאבחן כהלכה את מצבם. כך או כך, קנדידה בהחלט יכולה לגרום לדיכאון ולהשפיע באופן ניכר גם על המצב הנפשי של האדם.

טיפולים אפשריים בקנדידה

עם השנים, פותחו טיפולים רבים וטובים בקנדידה. טיפולים אלו מאפשרים להחלים מן הפטרייה וכמובן, להחלים מן הדיכאון. כל טיפול שהוא אינו שלם ללא תרופות אנטי-פטרתיות ודיאטה מיוחדת. דיאטה זו מותאמת באופן קפדני לחולה עצמו, ומשתנה מאדם לאדם.

לרוב, דיאטה זו איננה כוללת את אותם חומרים המעודדים את התפשטות הפטרייה, כגון סוכרים וקמח לבן, ומציעה אלמנטים אלטרנטיביים. בנוסף לכך, ישנם תרופות טבעיות רבות, המחזקות את מערכת החיסון, משקמות את פלורת המעיים, מנקות את הדם ומגבירות את האנרגיה בכל הגוף.

אין זה משנה באיזה טיפול תבחרו, כדאי לעשות זאת תוך התאמה לאורח החיים, למצב הגופני ולהעדפות השונות. רק כך, ניתן למגר את הפטרייה לחלוטין וליהנות מבריאות גופנית ונפשית טובות הרבה יותר.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום