לפני כמספר חודשים הסתיים מחקר רפואי בבית החולים שיבא, אשר במהלכו הצליחו החוקרים לגלות חומר אשר מונע התפתחות של מצבים פוסט טראומתיים. במחקר השתתפו כ- 24 נפגעים בתאונות דרכים, אשר חלקם טופלו באמצעות קורטיזול וחלקם לא. מבין 12 הנפגעים אשר קיבלו קורטיזול, רק אחד פיתח תסמינים פוסט טראומתיים, בעוד שבקבוצה השנייה, אשר לא טופלה בקורטיזול, שלושה פיתחו תסמיני פוסט טראומה.
מטרת המחקר
מטרתו של המחקר הייתה לבדוק האם ישנם חומרים אשר יכולים למנוע התפרצות של מחלות פסיכיאטריות, המתפרצות בדומה למצבים פוסט טראומתיים. מאחר ונפגעים אשר חווים מצבים פוסט טראומתיים, מקבלים תרופות הרגעה המשתייכות למשפחת ה הבנזודיאזפינים, אשר מעבר להיותן משרות רוגע, הן מעכבות את הפרשת הקורטיזול בצורה טבעית בגוף.
הורמון הקורטיזול מופרש אל הגוף בצורה טבעית בעת מצבים של מתח וחרדה, בעוד תרופות אשר נוגדות חרדה, כמו ואליום, חוסמות את היווצרותו הטבעית בגוף. בשנים האחרונות, חלה ירידה בטיפול באמצעות כדורים ממשפחת הבנזודיאזפינים לאחר מצבי טראומה, וחיפשו תרופות ופתרונות אחרים טובים יותר.
מחקר זה, מתבסס על תוצאותיו של מחקר דומה, אשר נערך בבעלי חיים. בעלי החיים שהריחו במחקר ריחות של טורפים, כמו חתולים, קיבלו זריקת קורטיזול, וכך לא פיתחו תסמינים פוסט טראומתיים, בניגוד לקבוצת בעלי חיים אחרת שלא טופלה בקורטיזון ופיתחה פוסט טראומה. השפעת הזריקה על בעלי החיים, הניע את צוות החוקרים להמשיך ולבדוק בצורה מדגמית את השפעת הקורטיזול על אנשים אשר חוו טראומה מסוימת.
מהי פוסט טראומה
פוסט טראומה הינה הפרעה נפשית או פיזית אשר נגרמת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומתי, כמו מלחמה, פיגוע, שכול והתעללות. מצבים קיצוניים אלו, יעמידו את האדם אל מול המוות, או אל מול סכנה מוחשית, כך נוצרת משבר ברצף השגרה, וחרדות קיומיות יתחילו לצוץ.
מצבים פוסט טראומתיים יבואו לידי ביטוי כחודש לאחר המקרה ויפריעו לשגרת היום יום. זה יכול להתאפיין בנדודי שינה, הסתגרות, פוביות, חרדות, סיוטי לילה ועוד. הפוסט טראומה, היא למעשה השתרשות החוויה הטראומתית בזיכרון, ללא יכולת לשחרר אותה.
מחקרים מראים כי מתוך מאה אנשים אשר חוו אירועים טראומתיים, כ 20 מתוכם יפתחו תסמינים של פוסט טראומה, אשר תקשה עליהם את התפקוד היומיומי. אלו, יתקשו לתפקד כפי שתפקדו לפני האירוע, והיא למעשה עלולה להרוס את חייהם.
כיום, פוסט טראומה מטופלת באמצעות כדורי הרגעה ובאמצעות פסיכיאטר. על אף כי הטיפול יעיל, ישנו משך החלמה ארוך, אשר פוגע בחיי השגרה הבריאה.
ממצאי המחקר
ממצאי המחקר מאפשרים לפתח תרופה אשר תוכל לפתור את בעיית תסמינים פוסט טראומתיים ולמנוע אותם. תרופה המתבססת על קורטיזול, יכולה להיות מועילה, כאשר מדובר בתאונות דרכים, מצבי מלחמה או פיגועים ביטחוניים. בעוד שעד היום מטפלים בקורטיזון על מנת להקל בתופעות האלרגיה והאסתמה, ניתן לראות בו כחומר לשימושים נוספים בעתיד.
במחקר, 12 האנשים שעברו תאונת דרכים, קיבלו זריקת קורטיזון כשש שעות מעת האירוע. ההשפעה החיובית של אלו אשר קיבלו את הזריקה, הראתה כי אינם פיתחו פוסט טראומה בטווח הארוך מעת אירעה התאונה.
כתוצאה ממחקר זה, מקווים כעת, כי יהיה ניתן לתת תרופה או זריקה, כבר בעת המקרה, או בסמוך אליו ככל שניתן, על מנת למנוע היווצרות של מצבים פוסט טראומתיים. יתרה מכך, חוקרים סבורים כי בעתיד, אולי הלא רחוק אפילו, נוכל להתחסן כנגד מצבים של פסיכוטיים שונים, מה שישנה את פני הרפואה הפסיכולוגית כולה.