בסוף המאה ה-17 חי בצרפת אציל בשם המרקיז דה-סאד. לדה-סאד, כמו למרקיזים רבים בתקופה זו, היו נתינים אשר היו משועבדים לו ותלויים בו על מנת לפרנס את עצמם ואת משפחותיהם. אמנם מקרי התעללות ורודנות רבים נרשמו בתקופה זו, אך השמועות על אכזריותו של המרקיז דה סאד צימחו כנפיים (גם באמצעות תיעוד ספרותי שכתב המרקיז בעצמו, ובו תיאר את מעלליו).
דה-סאד נודע בכך שמצא הנאה רבה וריגוש מיני באפשרות שעמדה בפניו להתעלל פיזית בנתיניו, לנהוג כלפיהם באלימות קשה שהופנתה בעיקר לפגיעה באיברי המין. על שמו של המרקיז דה-סאד נודעה התופעה המכונה סאדיזם.
מאפיינים
סאדיזם הוא כינוי לכל מעשה בו אדם אחד מוצא הנאה, סיפוק וריגוש מכך שהוא פוגע, מכאיב או משפיל אדם אחר או בעל חיים. בדרך כלל מדובר בהנאה וריגוש מיני, ולכן התופעה נחשבת לפרברסיה (כלומר, התנהגות מינית שאינה מקובלת ואינה נמצאת בתחום הנורמה). יחד עם זאת, התנהגויות סאדיסטיות יכולות להופיע כסימפטומים או מאפיינים בהפרעות נפש שונות, ולא להיות בהכרח חלק ממיניות פרברטית.
סוגי סאדיזם
החוקר אריך פרום, שעסק (בין השאר) בחקר ובתיאור תופעת הסאדיזם, חילק אותה לשלוש קבוצות:
- צרכי שליטה: ההנאה העיקרית נוצרת מכך שהאדם משיג שליטה על אדם אחר, והופך אותו לכלי לשימושו.
- נצלנות: ההנאה נוצרת הן מהשגת השליטה, והן מניצול או מגניבה של משאבים חומריים ורגשיים.
- כאב: פגיעה פיזית או נפשית שמטרתה לגרום לכאב וסבל.
יחסי מין סאדיסטיים
למרות שהפסיכיאטריה מגדירה סאדיזם כהפרעה נפשית, יחסי מין סאדיסטיים אינם בהכרח התנהגות שאינה מקובלת ואשר דורשת התערבות של גורמי חוק או גורמי פסיכיאטריה. כאשר שני בני זוג מסכימים לקיום יחסי מין המושתתים על גרימת כאב (הדדי, או כאשר אחד מבני הזוג מכאיב לשני בהסכמתו), וכאשר שניהם שואבים הנאה מסוג כזה של יחסים- זוהי זכותם המלאה. מצד שני, כאשר כאב והשפלה נגרמים ללא הסכמת הצד שכנגד (כמו למשל באונס), הסאדיזם נותן גוון קשה ובלתי מקובל לאקט המיני.
מקורות הסאדיזם
למרות שיחסים סאדיסטיים בין בוגרים הם בחירה חופשית, עדיין לא מדובר בתופעה רווחת. עבור רב האנשים, השילוב בין יחסי מין (ואפילו יחסים רומנטיים ואהבה) לבין הסבת כאב, לעיתים כאב קשה ביותר, והשפלות חריפות, נראה בלתי סביר. אך למעשה, מחקרים שנעשו במרוצת השנים על מנת לאפיין את טבעו של האדם, הראו שהסאדיזם הוא תכונה נפוצה בקרב אנשים, כאשר מה שמונע את ביטויה הוא הנורמות והגבולות החברתיים אליהם אנחנו מצייתים. כאשר הגבולות מוסרים, אנשים רבים יבטאו התנהגויות סאדיסטיות.
לאנשים סאדיסטים יש בדרך כלל הסיטוריה כלשהי אשר הופכת את הצורך בשליטה לצורך קיומי. ביחסים סאדיסטים, מתאפשר לאדם להנות מתחושת שליטה, עליונות וכח ללא מעצורים. אנשים אלה, ככל הנראה, זקוקים לתחושה זו על מנת למלא את עצמם בתחושת ערך עצמי, ולהמנע מתחושות של ייאוש או רייקנות.
כאמור, כאשר התנהגות סאדיסטית נעשית בהסכמה של בן הזוג (ככל הנראה בן זוג מאזוכיסט, כלומר כזה אשר שואב בעצמו הנאה מהסבל שלו עצמו), אין בדרך כלל צורך להתערב. אך כאשר אדם נוהג באופן סאדיסטי כלפי אנשים אחרים, פוגע בהם ונהנה מכך, יש למצוא את המקור לכך, ולטפל בסוגיה בכלים פסיכולוגיים וחוקיים כאחד. סאדיזם שכזה עשוי לנבוע מתחושת עליונות של הסאדיסט ("זכותו" לנהוג כך כלפי נחותים ממנו, או שבעצם הוא רק מחנך את האחר), או מרצון לנקום על פגיעה וכאב שהסאדיסט סבל בעצמו בעבר.