ביטוי עצמי בהגדרה הוא הפניה של מחשבות, רגשות, דעות, דיבור וכתיבה לצורה של אומנות תוך כדי הפגנה וחשיפה וכן הוא אינדיקציה לתחושה, רוח או אופי. ביטוי עצמי חיוני לאדם ולרוחו כאוויר לנשימה בדרך הפעולה של האדם כלפי אחרים והעולם סביב.
ביטוי והגשמה עצמית יכולים להיות מפוארים ומחזקים או לחלופין עלולים להוות מקור לתסכול.
הביטוי העצמי פועל, מתרחש ובא לידי ביטוי באמצעים שונים ומגוונים בהם תקשורת, שפת גוף, יצירת אומנות ואפילו בתסרוקת ובבגדים אותם אנו לובשים.
כשלא מוצאים את המילים
ברוב המקרים, אנשים יכולים לבטא את עצמם מבלי להקדיש לכך מחשבה מרובה, ובמקרים אחרים, הרצון להתבטא קיים, אך המילים פשוט "נתקעות". במקרים מורכבים יותר, אנשים רוצים לתקשר, אך חווים קושי למצוא את המילים.
מורכבות זו מושפעת גם מהאופי האישי, כמו למשל ביישנות, או מצב פסיכולוגי של אילמות סלקטיבית, המעכבים את היכולת לתקשר, וכל שיחה כמעט מסתיימת במבוכה ועמידה דוממת בצד.
תקשורת קולחת מתחילה בהערכה עצמית
אנשים רבים מאמינים שהם יכולים לתרום למצבים חברתיים שונים ולהביע את עצמם בדרך טובה יותר בהשוואה לאחרים, אולם אחרים חשים כי אחרים טובים מהם ובעלי כשרון ויכולת טובה משלהם להביע את עצמם. תקשורת קולחת מתחילה בהערכה עצמית גבוהה.
ההבנה כי כל אחד יכול לתרום ולהביא משהו מעצמו בכל מצב, תוך מציאת האומץ הנדרש להבעה עצמית, מובילה ליכולת לתקשר היטב. כל מה שאתם צריכים זה פשוט לסמוך על עצמכם, ולהתנהג בטבעיות.
שיפור ההערכה העצמית מתאפשר לאחר בניית החוסן הנפשי. הטבע העמוק והפנימי של כל אדם אינו שגוי, וכל מה שצריך זה פשוט להיכנס פנימה ולהתבונן. דימוי עצמי נמוך יוצר בלבול וסתירה פנימית, לכן חשוב להבין ולמצוא את הייחודיות שבכל אחד מאתנו ולאהוב את עצמנו כפי שאנחנו. כך שבמקום לחפש תשובות לשאלות פנימיות במקורות חיצוניים, חשוב לבנות מערכת יחסים טובה עם האני הפנימי, ולבסס אמון, הערכה ואמונה עצמיים.
שחרור הפחד מתקשורת
הפחד מתקשורת עם אחרים נובע בעיקר מהפחד לטעות ומהיכולת לקבל את הטעויות שלנו. מצב זה מעכב ותחליש את יכולתנו לעמוד ולהביע את דעותינו ועמדותינו מתוך חשש כיצד הסביבה תגיב והאם היא תקבל אותנו או לא.
אך כשאנשים מקבלים את עצמם כפי שהם, הם חווים אמונה פנימית ביכולותיהם, שמשחררת אותם מפחדים. הכלא התודעתי נפרץ, החשיבה משתחררת, והמילים כבר לא נתקעות. במקרים רבים, קיים פער בין האופן בו אדם מציג את עצמו, לבין יכולותיו האמיתיות.
פער זה ניתן לגישור כשאדם מוצא בתוך עצמו את היכולת להתחבר גם למצבים בהם החשיבה אינה בהכרח חיובית. מציאת הכנות הפנימית מובילה ליכולת לפתח ביטוי עצמי אמיתי המשקף את הנפש והמגיע ממקום טהור.
לא יאהבו אותי אם אגיד את זה
היכולת לתקשר עם אחרים כרוכה לעתים בחשש לבטא דעות אישיות, גם כשהחשיבה מוצקה ואיתנה. פעולת התקשורת עם אחרים נוטה להכיל רכיב של סיכון לגבי תגובת הסביבה ומעוררת דאגה ושאלות: האם יאהבו אותי למרות מה שאני עומד לומר?
תקשורת בריאה כרוכה בנטילת סיכונים. ברוב המקרים מתברר שהחששות כלל לא היו מוצדקים. כשאדם מוכן לקחת את הסיכון, הוא מסוגל לפתור בעיות ולקבל אהבה, אמפתיה והערכה מהסביבה.