באופן טבעי כל בני האדם חשים במהלך החיים קשת שלמה של רגשות שנעים בין עצבות לבין שמחה. באדם הבריא מבחינה נפשית לרוב התנודות במצב הרוח אינן קיצוניות, שכן ברובנו קיים בנו מנגנון איזון טבעי שתורם לוויסות הרגשי שלנו.
עם זאת, בקרב אלו שסובלים מהפרעות פסיכיאטריות שונות מנגנון זה יכול להתקלקל וכתוצאה מכך החולים עלולים לסבול משינויים קיצוניים במצב הרוח שיבואו לידי ביטוי בתחושות של דיכאון משמעותי מצד אחד ומאופוריה לא מוסברת מצד שני. במצבים כאלו נהוג לטפל על ידי תרופות מסוג מייצבי מצב רוח.
באילו הפרעות פסיכיאטריות נהוג לטפל בעזרת מייצבי מצב רוח?
ההפרעות הפסיכיאטריות בהן נהוג לטפל באמצעות שימוש במייצבי רוח הן בעיקר הפרעה דו קוטבית, הפרעה סכיזואפקטיבית והפרעת אישיות גבולית. במקרים מסוימים הן נרשמות במקביל לתרופות אחרות בדגש על תרופות נוגדות דיכאון, כיוון שחלק מהתרופות שמשמשות לטיפול בדיכאון עלולות להכניס את המטופלים למצב של מאניה. שילוב של תרופות נגד דיכאון עם תרופות מסוג מייצבי מצב רוח, לפיכך מטפל בדיכאון מצד אחד אך מונע מעבר למאניה מצד שני.
חלק מהתרופות מוצלחות יותר לטפל במאניה, חלקן טובות יותר לטיפול בדיכאון וחלקן טובות לטיפול במאניה ובדיכאון באופן שווה. כמו כן, נהוג לטפל בתרופות ממשפחה זו גם בהפרעה פסיכיאטרית שנקראת ציקלותמיה שנחשבת למקרה קל יותר של הפרעה דו קוטבית.
כדורים מרכזיים במשפחה זו
ישנו מגוון רחב של כדורים במשפחה זו וכן ישנם כדורים שונים ששייכים למשפחות אחרות של תרופות פסיכיאטריות שמכילים מרכיבים המשמשים לייצוב של מצב הרוח. בחרנו לפרט אודות מספר כדורים מרכזיים להלן:
- ליתיום – תרופה שניתנת לסובלים מהפרעה דו קוטבית, כתוספת לחולים שנוטלים תרופות נגד דיכאון, לסובלים מהפרעה סכיזואפקטיבית, לסובלים מסכיזופרניה ולסובלים ממאניה חריפה. מינון יתר של ליתיום עלול לגרום לתרדמת ואף למוות.
- דפלפט – משמשת לטיפול במגוון הפרעות שהמשותף לכולן הוא שעל מנת שיבואו לידי ביטוי באופן קליני צריך להתקיים טריגר מסוים כמו למשל אפילפסיה מסוגים שונים או התקפי פאניקה. בנוסף, התרופה משמשת לטיפול במיגרנות, באיידס ובהפרעה דו קוטבית.
- טרטגול – התרופה משמשת לטיפול בין היתר בסובלים מהפרעות קשב וריכוז, לסובלים מסכיזופרניה, לטיפול בהפרעה דו קוטבית ובאפילפסיה.
אופן הנטילה של מייצבי מצב רוח
ראשית, יש לציין שתרופות לייצוב מצב הרוח הן תרופות שניתן לרכוש אך ורק במרשם רופא וזאת בין היתר משום שקיימות לתרופות במשפחה זו לא מעט תופעות לוואי שדורשות התייחסות וכן בשל העבודה שעל מנת להתאים את המינון המתאים ישנו צורך בתקופת מעקב מסוימת.
המינון נקבע בהתאם לתסמינים מהם סובל החולה, בהתאם למינו, בהתאם למטרת הנטילה של התרופה ותוך התחשבות בתרופות אחרות שנמצאות בשימוש.
התרופות ניטלות דרך הפה ולרוב יש לקחת אותן באופן כרוני למשך כל החיים ולא רק כאשר מתרחש התקף, שכן תפקידן הוא למנוע את התנודות במצב הרוח ולא רק לטפל בתנודות כאשר הן מתרחשות.
תופעות לוואי
לכל התרופות במשפחה זו קיימות תופעות לוואי שונות ומאחר וקצרה היריעה מלהזכיר את תופעות הלוואי הרבות של כל אחת ואחת מהן החלטנו לפרט אודות תופעות הלוואי של חלק מהן בלבד להלן:
- ליתיום – הקאות, בחילות, שלשולים, רעד בידיים, פגיעה בדיבור, השתנה מרובה, עלייה במשקל ועוד.
- טרטגול – מיגרנות, כאבי בטן, הליכה מגושמת, רפיון שרירים, עייפות מוגברת, רפלקסים מוגברים ועוד.
- למיקטל – פריחה מפושטת, כאבי ראש סחרחורת, בחילות, טשטוש ראייה או ראייה כפולה ועוד.
- דפלפט – שלשולים, הפרעות בכבד, חולשה, מומים בעובר ועוד.