כאשר מטופל משתחרר מאשפוז פסיכיאטרי, הוא ניצב בפני הסיטואציה הלא פשוטה של לחזור למסלול חיים תקין בו הוא יוכל להתנהל.
זוהי משימה לא פשוטה, ואין זה סוד כי אחוז ניכר מהמשוחררים אינו צולח אותה ואף מגיע לכדי אשפוז חוזר. ישנו פער משמעותי בין החיים במוסד סגור, עם לוח זמנים מקובע ומסודר, לבין התנהלות במציאות היומיומית המפתיעה והמגוונת.
בעולם המציאותי, מחוץ למוסד הסגור, מגיעים לחצים וסיטואציות חברתיות מורכבות כפי שלא ניתן להיתקל בהן בתוך המסגרת האשפוזית. האופן בו מטופל משוחרר נדרש להתמודד עם החזרה אל המציאות יכול להיות מערער, ממשי ובלתי צפוי. לכן ישנה חשיבות לעזור למטופל לשמור על סדר יום מובנה, להתמודד עם הסיטואציה החדשה, ולוודא כי הוא ממשיך במסלול יציב.
זכויות המשוקמים
מאחר והמדינה מכירה בצרכים המיוחדים של נפגעי נפש, קיימים בארץ גופים מדיניים אשר תפקידם לעזור ולהקל על תהליך השיקום. כחלק מכך, המדינה מאפשרת לנפגעים אלו זכויות סיוע שונות אשר מיועדת להקל על תהליך השיקום וההשתלבות בקהילה. בין הזכויות השונות ישנן קצבאות נכות, סיוע משפטי, סלי שיקום, ועוד.
- נפגעי מערכת הביטחון – לנפגעי נפש אשר סבלו מהפגיעה כתוצאה מעניין בטחוני או במהלך השירות הצבאי ישנן זכויות ייחודיות וכן תגמולים שונים.
- קצבת נכות – ביטוח לאומי מציע קצבה זו לפי דרגת הנכות הספציפית לכל מקרה.
- סל שיקום – אדם אשר מוכרת לו נכות בדרגה של 40% או יותר, זכאי לשירותים נרחבים בתחומים שונים כחלק מסל שיקומי.
- תמיכה משפטית – במקרה של צורך בייצוג אפוטרופוס, ניתן לקבל תמיכה ועזרה מאת הלשכה לסיוע משפטי של משרד הפנים.
לקבלת זכויות אלו ייתכנו תהליכים בירוקרטיים מול הרשויות או הגורמים הרלוונטיים, אך בחלק מן המקרים אפשר גם ליהנות מהם בעזרת הפסיכיאטר המטפל.
תכניות שיקום והשתלבות בקהילה
על מנת להקל על המשוקמים בחזרה אל השגרה והתפקוד בחיים מחוץ למוסד הטיפולי, קיימות תכניות שיקום שונות. תכניות אלו נועדו לעזור למשוקם בהתמודדות עם מצבים חברתיים ומשפחתיים, בעניינים של דיור ותעסוקה, וכן באספקטים הטיפוליים הרלוונטיים לו.
כחלק מהתכנית השיקומית, ישנם יעדים ומטרות אשר נועדו לעזור בהכוונת המטופל. התקדמותו ואופני התמודדותו נבדקים מעת לעת, כאשר המטופל עצמו מעורב בבחירת האספקטים השונים שבהם הוא ייתמך לאורך הדרך. התכניות השיקומיות לרוב מסובסדות או ממומנות חלקית על ידי המדינה, ועל כן על המשוקם לפנות לוועדת השיקום הרלוונטית – בין אם לבדו או בעזרת גורם משפחתי.
תמיכה מהסביבה הקרובה
תהליך השיקום איננו פשוט והוא מציף קשיים רבים. כחלק מההשתקמות והחזרה לפעילות עצמאית, המשוקם יכול לחוש פעמים רבות בקשיים אישיים עצומים. התפקיד של תמיכה מצד המשפחה והסביבה הקרובה אינה ברת תחליף.
ככל שהרשת החברתית התומכת של המשוקם תהיה נרחבת ומעורבת יותר, כמובן בהסכמת ועם שיתוף פעולה מצד המשוקם, כך ייתכן ויוקל לו בתהליך. כאשר אדם מרגיש בסביבה תומכת, עוזרת, אשר ניצבת לצדו ברגעים קשים – תחושת המסוגלות העצמית ויכולת ההתמודדות טובות יותר.
התמיכה באדם משוקם איננה עניין פשוט, ופעמים רבות היא מציפה קשיים לא רק במשוקם, אלא גם בקרב בני המשפחה או הסביבה הקרובה אשר ניצבת לצדו בתהליך. חשוב להכיר בקשיים אלו, לא להתעלם מהם ולהתמודד עמם בדרך מיטבית. מבחינת המטופל, החשיבות הינה התמודדות בונה עם הסיטואציה הנוכחית מבחינה אישית, אך גם מבחינה חברתית. על כן, המעורבות של חברי המשפחה והסביבה הינה חשובה ויכולה לאפשר לו דרכים שונות להתמודד עם מצב קשה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על: