רשתות חברתיות באינטרנט כגון פייסבוק, טוויטר, יוטיוב ועוד משמשות סביבה חופשית ורחבת ידיים לאנשים מכל קצוות העולם לצורך התקשרות ושיתוף במידע אישי, בתמונות, בחוויות וכדומה.
בתקופה האחרונה רשתות חברתיות אלו הן בעלות תפקיד דומיננטי מאוד בהקשרים חברתיים מסוגים שונים, והן תורמות להתהוות של תהליכים חיוביים וחשובים מאוד עבור הפרט כגון קשירת קשרים חברתיים חדשים, התקשרות עם אנשים מהעבר, מציאת מקומות עבודה, פרסום עסקים אישיים ועוד.
לצד הדברים החיוביים אשר נמצאים ברשתות החברתיות, עולות שאלות אתיות לא מעטות לגבי מהותן ולגבי השימוש בהן, ועולה גם החשש הגדול מפני פגיעה בפרטיות של הגולשים, מפני ניצול לרעה של חופש הביטוי, מפני פריצה של גבולות מוסכמים ומפני חשיפה לתכנים פוגעניים כאלה או אחרים.
לא פעם ולא פעמיים אנו עדים לחדשות מצערות אודות אנשים שהתאבדו לאחר שחבריהם לרשת כתבו עליהם בעמודים האישיים שלהם ברשתות החברתיות- Facebook ו- Twitter סטאטוסים מעליבים ופוגעניים, החרימו אותם מול חבריהם ברשת ובמציאות והשפילו אותם בצורה מחפירה.
מניעת מקרי התאבדות
עם כל הדברים אשר נכתבו בפסקה הקודמת אודות מקרי ההתאבדות שהיו לאחרונה בגלל החברות ברשתות החברתיות, מסתבר כי לאחרונה רשתות חברתיות יכולות למנוע מקרים כאלו ולאו דווקא להוביל אליהם.
הרשתות החברתיות השונות מסוגלות לשמש ככלי אפקטיבי לפסיכולוגים, לפסיכיאטרים וליועצים לצורך הערכות של מקרים אובדניים אשר עתידים לקרות ולטפל בהם בזמן אמת, מפני שהשיתוף האישי או הפרסומים על גבי העמודים האישיים של חברי הרשתות חשופים בפני כל, והם משמשים מקורות מידע נוספים וזמינים על אלו הקיימים.
חוקרים שונים אשר חקרו את הנושא של גלישה ברשתות החברתיות כמניעת מקרי התאבדות, הציגו את ממצאיהם בכנס הפסיכיאטרים האמריקאי שנערך השנה. המחקרים העלו ממצאים מעניינים מאוד, ובהם העובדה שאנשים בעלי נטיות אובדניות מספרים על ניסיונות ההתאבדות שעברו או על תכניותיהם להתאבד למשפחות שלהם ולחבריהם ברשתות החברתיות ובמציאות, יותר מאשר לפסיכולוגים או לפסיכיאטרים אשר מטפלים בהם.
ממצאים העלו כי חלק מהאנשים האובדניים מעדיפים להעלות לרשתות החברתיות חומרים אינטימיים ורגישים מאוד, מאשר לחשוף אותם בשיחות טיפוליות מול מטפל מוסמך. מסיבה זו האיסוף של המידע אשר מתפרסם אודותיהם ברשתות החברתיות יכול להיות מדויק יותר מאשר ההערכות הקליניות שנעשות על אנשים בעלי נטיית התאבדות.
Facebook נרתמת למניעת מקרי התאבדות
הרשת החברתית Facebook השיקה בשנה שעברה (2011) כלי שנקרא Report Suicidal Content- "דווח על תוכן של אובדנות", שדרכו יכולים הגולשים לדווח על מקרים שבהם חבריהם לרשת פרסמו תכנים אובדניים או כל תוכן אחר שמעלה חשד לאובדנות או תכנים אשר מטרידים חברים אחרים.
הכלי שפותח מאפשר לאנשים הגולשים ברשת לתקשר בצורה ישירה עם יועצים בעלי ניסיון בתחום מקרים של אובדנות. אותו כלי מאפשר יצירת קשרים עם אנשים אשר נמצאים בסיכון ישירות דרך הדואר האלקטרוני האישי שלהם ולהזמין אותם לקבל שירותי הערכה וטיפול דרך הרשת החברתית ה- Facebook או באופן אישי ופרטני במסגרת של טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
בתחום הפסיכיאטריה, דיוק בדיווחים על אירועים שונים אשר נמסרים מפי חולים, על פי רוב מוטל בספק ולכן ההסתמכות והשימוש בנתונים אשר מגיעים מצד החולים בלבד מגביל את יכולותיהם של הפסיכיאטרים לגלות את האמת.
רשתות חברתיות, פרסומים שונים באינטרנט ובלוגים אישיים אשר מתפרסמים ללא סוף יכולים להיות מקור אובייקטיבי ומהימן יותר לצורך איתור של מצבי מצוקה ומקרים של התאבדויות. כך ניתן להציל את האנשים האובדניים ממקרי התאבדות באופן מהיר יחסית.