התקשורת שלנו עם הסביבה בה אנו חיים היא למעשה היכולת החשובה ביותר, לכל אחד מאיתנו ובכל גיל, למהלך חיים תקין בחברה. לסובלים מהפרעות שונות בתקשורת, יכולת זו נפגמת. לפעוטות, בני נוער או מבוגרים, קלינאי תקשורת יכול לסייע בהפרעות אלו ולהמליץ על שימוש במכשירי שמיעה מתאימים במידת הצורך.
מה תפקידו של קלינאי תקשורת?
קלינאי תקשורת עוסק באבחון, טיפול, שיקום וייעוץ להפרעות תקשורת שונות אשר באות לידי ביטוי בתחומי השפה, הדיבור, השמיעה והבליעה. במסגרת עבודתו, קלינאי התקשורת יאבחן ויטפל בהפרעות תחת תחומים אלו, אם באמצעות טיפולים אישיים או קבוצתיים וכן לעיתים בשילוב אנשי מקצוע נוספים, כגון רופאים ודיאטניות.
תחומי הטיפול העיקריים של קלינאי התקשורת – הפרעות בשפה, בדיבור, בשמיעה ובבליעה – הינם תחומים רחבים ומגוונים כשההפרעות תחתיהם עשויות להיות מולדות או נרכשות, כתוצאה מאירועים רפואיים, מתהליכי הזדקנות ועוד. פניה לקלינאי תקשורת הכרחית להתאמת מכשירי שמיעה, אבחון הפרעות דיבור ועוד.
קהל היעד אשר נעזר בקלינאי התקשורת הוא מגוון וכולל למעשה את כלל הגילאים באוכלוסייה –
מטופלי קלינאי התקשורת יכולים להיות פעוטות אשר נמצאים בתהליכי רכישת שפה ראשוניים, בני נוער אשר סובלים מבעיות שפה, הגייה או גמגום או אוכלוסיות בוגרות יותר אשר סובלות מהפרעות אלו ומהפרעות נוספות הקשורות להזדקנות, כגון צרידות.
קלינאי תקשורת – הפרעות תקשורת
קלינאי התקשורת מטפל בהפרעות תקשורת שונות ומגוונות, אלו העיקריות שבהן:
שפה:
הפרעות בתחום השפה עשויות להופיע בתהליך רכישת השפה או לאחריו, הן כוללות ליקויי למידה הבאים לידי ביטוי למשל בקושי בשליפת מילים מן הזיכרון, באוצר מילים דל, ביצירה וחיבור של משפטים ועוד.
ההפרעות השכיחות תחת תחום זה הן:
- הפרעות "קשיי שליפה" – הפרעה אשר באה לידי ביטוי בקושי להגות מילה מסוימת ברגע נתון.
- הפרעות תקשורת אשר נגרמות מאוטיזם, אספרגר, תסמונת רט, CDD ו – PDDNOS.
דיבור:
הפרעות בתחום הדיבור, כמו הפרעות בהגייה, בקול וגמגום, עשויות להופיע בכל הגילאים וסיבתן עשויה להיות מולדת, נרכשת או כתוצאה מאירועים רפואיים מסוימים.
ההפרעות השכיחות תחת תחום זה הן:
- צרידות והפרעות קול – כגון בצקות ושיתוק מיתרי הקול אשר נגרמים מטראומה או ממחלות עצביות שונות ואף מעישון ושתיית אלכוהול.
- גמגום – הגמגום עשוי להופיע באופן זמני אצל תינוקות רכים בשלב תחילת התפתחות השפה, אולם צפוי לחלוף ללא כל התערבות. קלינאי התקשורת יטפל במקרים בהם הגמגום אינו חולף.
שמיעה:
הפרעות בתחום השמיעה הן בעיקר הפרעות לקות שמיעה אשר נגרמות מסיבות גנטיות, זיהומיות ועוד. הפרעות אלו משפיעות על יכולת ההבנה וההבעה של המטופל וההפרעה המוכרת תחת תחום זה היא כאמור, לקות שמיעה. קלינאי תקשורת יכול להמליץ על מכשירי שמיעה.
בליעה:
כל אחד מאיתנו נולד עם היכולת לבלוע, אולם, קיימות הפרעות בתחום זה העשויות להיגרם מכמה סיבות – ההפרעות השכיחות בקרב ילדים עשויות להיגרם ממחלות נוירולוגיות, שפה או חך שסוע או בעיות נשימה שונות. אצל מבוגרים הפרעה זו יכולה להיגרם אף היא מבעיות נוירולוגיות, לאחר טראומות שונות, כתוצאה מגידולים באזור הפה או הגרון ועוד.
לסיכום, קלינאי התקשורת עוסק באבחון, טיפול, ייעוץ ושיקום של הפרעות שונות בתקשורת. תחומי הטיפול העיקריים של קלינאי תקשורת הם בתחומי השפה, הדיבור, השמיעה והבליעה כאשר ההפרעות הכלולות תחת תחומים אלו עשויות להופיע למעשה בכל גיל, והגורמים להן יכולות להיות מולדות, נרכשות, כתוצאה מאירועים רפואיים שונים, מסיבות פסיכולוגיות או פיזיולוגיות.
כיום, מרבית הסובלים מהפרעות תקשורת נעזרים בקלינאי תקשורת לטיפול בבעיות, אשר תוצאות הטיפול עשויות לשפר באופן משמעותי את דרכי התקשורת של המטופלים עם סביבתם.