מאת: מכון חיבורים – המרכז הישראלי לטיפול בחרדה
פחד מאינטימיות הוא לא תמיד פחד גלוי, לעיתים שורש הבעיות ביצירת קשרים בריאים לאורך זמן, מצוי דווקא תחת פחד מאינטימיות חבוי.
אנשים יכולים להיות מודעים לחלוטין לדפוסי הקשרים החברתיים שלהם מבלי להיות מודעים כלל וכלל לפחד הבלתי מודע שיש להם, פחד מאינטימיות, אשר מוביל למערכות יחסים לא מוצלחות.
הדפוסים של פחד מאינטימיות
הדפוסים הבאים הם לעיתים קרובות קשורים אל פחד מאינטימיות:
- רתיעה ואפילו דחייה מאנשים שמתייחסים אליך בחמימות גלויה ומעניקים לך את האהבה שהנך ראוי לה.
- משיכה תמידית אל אנשים שאינם פנויים, נפשית או פיזית, לפתח אתך מערכת יחסים אינטימית.
- התשוקה לפתח מערכת יחסים קרובה ואינטימית עם הזולת, עד הרגע שמערכת היחסים הופכת להדדית ואז להירתע, להתרחק ולהתנתק ממנה.
- התרחקות ממערכת יחסים מהחשש לאבד את עצמך או בטענה שהיא חונקת אותך.
- נטישת הזולת וניתוק מערכת היחסים בניכם, לפני שתינתן לבן/ת הזוג האפשרות להקדים ולעזוב אותך ראשון.
- מערכת יחסים משולשת: יצירת קשר רגשי הדוק יותר עם הילד ולא עם בן/ת הזוג.
- התמכרות: מציאת תחליף התנהגותי ובלתי בריא על מנת למלא את התהום הריקה מחמת חסך במערכת יחסים אינטימית שיכלה למלא מרחב זה. ההתמכרות הנפוצה ביותר במקרים אילו היא התמכרות לפורנוגרפיה.
- תלותיות: התקשרות למישהו בעל בעיות רבות, מסובכות ומורכבות שאינן מותירות מקום או סיכוי ליצירת מערכת יחסים אינטימית ובריאה אתם.
למה פחד מאינטימיות הוא מכשול בחיים?
פחד מאינטימיות או הכחשה של פחד זה באופן מודע או בלתי מודע, הם מכשולים בדרך ליצירת קשרי זוגיות בריאים המונעים מהיבט משמעותי במערכת היחסים. פחד מאינטימיות הוא דלק לרגשות תסכול על חשבון תחושות אושר ושמחה. פחד זה נוטה להוביל לריחוק, חוסר הבנה וניתוק בין בני זוג.
אומנם החשש להיפתח ולהיחשף הוא שכיח וטבעי, אך במידה ואין גמישות המיושמת בהדרגה, לאורך זמן ובהתאם לנסיבות, יש לכך השלכות שליליות המונעות יצירת קשר אינטימי אליו אנחנו כמהים אולי אף יותר מכל, אלא שהוא גם מקור לפחד גדול ביותר.
כאשר הצורך הטבעי והעז למצוא אהבה, מתערפל ומתערער מחמת פחד מאינטימיות, המצב מעיד על בעיה הזקוקה לטיפול מקצועי שידע איך להחזיר את האיזון הנכון בין הכמיהה לפחד ויחזיר את שמחת החיים שמערכת יחסים אינטימית וקרובה מעניקה ואשר כל אדם ראוי לה.