עובד סוציאלי

עובדים סוציאליים הם גורמים טיפוליים הנותנים מענה לאנשים ומשפחות הנתונים במצוקה רגשית או כלכלית, בתוך הקהילה ובמוסדות וארגונים שונים: מוסדות פסיכיאטריים, מוסדות גריאטריים, מוסדות טיפוליים ועוד. העובדים הסוציאליים פועלים במסגרות פרטיות או ציבוריות ומספקים מענה ראשוני או מתמשך למצבי משבר ומצוקה.

כל עובד סוציאלי צריך להיות בעל תואר ראשון בתחום, שנמשך שלוש שנים. במהלך התואר הוא עובר הכשרה מעשית הכוללת הדרכה ובסופו הוא נרשם בפנקס העובדים הסוציאליים כתנאי לעבודתו. עובד סוציאלי קליני רשאי גם להעניק טיפול נפשי, בדומה לטיפול פסיכולוגי.

טיפול בקהילה

בכל רשות מקומית קיים אגף רווחה האחראי לאיתור משפחות או יחידים בסיכון החיים בקהילה, לסיוע ולהגנה עליהם. במסגרת זו העובדים הסוציאליים מסייעים למשל למשפחות במצוקה כלכלית לקבל את הזכויות המגיעות להם מגורמים כמו ביטוח לאומי או משרדי ממשלה שונים, ולקבל הטבות נוספות כמו מועדוניות לילדים, בתים חמים לנערים ונערות, סיוע במימון ציוד לבית ספר ועוד.
משפחות נוספות שנמצאות תחת אחריות משרד הרווחה הן משפחות שבהן ההורים לא מתפקדים מסיבה כלשהי, מזניחים את הילדים או מתעללים בהם פיזית, רגשית או מינית. כאשר מגיע דיווח על מקרים שכזה- מבית הספר למשל- עובד סוציאלי נשלח אל המשפחה לברר מה מצבה, האם הם מוכנים לקבל סיוע והאם ישנה סכנה לבריאותם הפיזית או הנפשית של הילדים. אם קיימת סכנה כזו, עובד סוציאלי המתמחה בנושא ומכונה "עובד סוציאלי לחוק הנוער" צריך להתערב, לחקור את המקרה, לדרוש מההורים כי ישנו את דרכם או לדווח למשטרה. במקרים חמורים ובאישור בית המשפט הילד יועבר למשמורת של מקום מוגן כמו פנימיה.
תחום אחריות נוסף של עובדים סוציאליים בקהילה הוא איתור קשישים החיים בגפם וזקוקים לסיוע. הם מגיעים אליהם לביקורים ומסייעים להם להשיג את זכויותיהם ולקבל עזרה רפואית ואחרת.

שיקום נפגעי נפש

הגישה המקובלת היום בנוגע לטיפול בנפגעי נפש גורסת כי יש עדיפות לשילובם בקהילה, בתנאים עצמאיים ככל הניתן, תוך השגחה וסיוע. אנשים הסובלים ממגבלה פסיכיאטרית, לעתים אנשים ששוחררו מאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, זכאים לשרותי שיקום שונים מטעם המדינה.

בין היתר הם זכאים לליווי של עובד סוציאלי המבקר אותם ומסייע להם. לעתים מדובר בביקורים יומיים או חד- שבועיים אצל דיירים עצמאיים או בדיור מוגן, ולעתים מדובר בצוות של עובדים סוציאליים הנמצא בכל שעות היממה בהוסטלים מוגנים ומסייע לדיירים בהתארגנות יומיומית.

תחומים נוספים

שיקום אסירים

בשירות בתי הסוהר נמצאים עובדים סוציאליים, המסייעים לאסירים לנצל את תקופת המאסר ללימודים והתקדמות אישית. עובדים סוציאליים נמצאים גם במוסדות לשיקום אסירים ומסייעים לאסירים משוקמים בקהילה.

עבודה עם נוער

עובדים סוציאליים עובדים כרכזי נוער מנותק או מדריכים נוער בסיכון במסגרות כמו בתים חמים, מרכזים קהילתיים, מרכזי למידה ועוד.

עובדים סוציאליים

עובדים עם קבוצות ויחידים במסגרות שונות של טיפול בהתמכרויות לסמים ואלכוהול, בין היתר מרכזי גמילה ושיקום.

הגנה על בעלי פיגור שכלי

ישנם עובדים סוציאליים הממונים להגן על אנשים בעלי פיגור שכלי, המוגדרים כחסרי ישע. העובד הסוציאלי רשאי לנקוט בצעדים שונים כדי להגן על הסובל מפיגור, להשיג לו טיפול רפואי דחוף ועוד.

נשים

עובדים סוציאליים נמצאים במקלטים לנשים מוכות ונשים נפגעות אלימות מינית, מסייעים להן לשמור על זכויותיהן כאמהות או כעובדות ולהשיג סיוע כלכלי ונפשי.

בעלי מוגבלויות

אנשים נכים החיים בקהילה זקוקים לסיוע בתחום השגת זכויותיהם הרפואיות, קבלת הטבות כלכליות, נגישות ועוד. עובדים סוציאליים מייצגים אותם מול הרשויות השונות, במיוחד בשל בעיות הנגישות של אותה אוכלוסיה.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום