הפרעות חרדה הן הפרעות פסיכיאטריות שונות המחזיקות במספר מאפיינים משותפים ולכן הן נכללות בקבוצה אחת ("הפרעות חרדה"). הסובלים מהפרעות חרדה חווים תחושות של חרדה קשה, שבדרך כלל מופיעות בעיתוי לא הולם, הגורמות לפגיעה בניהול של אורח חיים תקין. נהוג לסווג את ההפרעות השונות בקבוצה זו לשתי קבוצות עיקריות: חרדות מצביות וחרדות כלליות.
חרדה מצבית היא חרדה מפני מצב מסוים שנתפס בעיני רוב בני האדם כמאיים כמו לדוגמה חרדת בחינות. חרדה כללית לעומת זאת, היא חרדה מפני גירוי מסוים שלא נתפס כמאיים או כמעורר פחד וחרדה בקרב רוב האנשים. בקבוצה ענפה זו ניתן למצוא מגוון רחב של הפרעות כשהמוכרות שבהן הן פוביות למיניהן, הפרעת פניקה, הפרעת חרדה מוכללת, חרדה חברתית ועוד.
במאמר שלפניכם נפרט אודות שלוש קבוצות תסמינים מרכזיות המאפיינות את החרדה: תסמינים קוגניטיביים, תסמינים התנהגותיים ותסמינים גופניים.
תסמינים קוגניטיביים של חרדה
החרדה באה לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים קוגניטיביים, כשבין היתר מדובר בפחד מפני העתיד, חוסר שקט, חוסר ודאות, מתח, מחשבות חוזרות ונשנות הקשורות לפחד ולדאגה שלא ניתן להיפטר מהן (מחשבות טורדניות) ועוד. במקרים רבים החרדה גורמת לצורך להיות תלויים בזולת או באמצעי ביטחון מסוימים שאינם כורח המציאות, ובאופן כללי החרדה גורמת לתחושה משמעותית ביותר של חוסר ביטחון. המחשבות האופייניות לאדם הסובל מחרדה מגבירות את התחושה האיומה של החרדה ומחזקות אותה.
במקרים רבים אלו הן המחשבות עצמן שהופכות לדבר ממנו מפחדים אלו הלוקים בהפרעות חרדה, אך הניסיון המתמיד להימנע מהמחשבות, מוביל בסופו של דבר לכך שהן רק יתגברו ויופיעו לעתים קרובות יותר. בנוסף, החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בפחד עוצמתי מאוד מפני אובדן שליטה או מפני שיגעון, הפרעות שינה שונות ועוד.
מאפיינים נוספים של הפרעות חרדה, השכיחים למשל בחרדת בחינות הם בלבול, הפרעות קשב וריכוז, פגיעה בזיכרון, חוסר יכולת ללמוד חומר חדש כראוי ועוד.
תסמינים התנהגותיים של חרדה
התסמין ההתנהגותי השכיח והמוכר ביותר של הפרעות חרדה הוא הימנעות. ההיגיון העומד מאחורי תסמין זה הוא פשוט – אם אני מפחד מפני סיטואציה מסוימת, עדיף שאמנע ממנה. כך לדוגמה אדם החרד מפני התקהלות של אנשים, לא ישתתף לצורך העניין בהפגנות. הצרה היא שבדרך כלל ההימנעות מסיטואציות מסוימות רק הולכת ומחמירה ללא טיפול. במקרים החמורים ביותר, החרדה עלולה להוביל למצב שבו המטופל יסרב לצאת מביתו.
תסמינים פיזיולוגיים של חרדה
ההתעוררות של החרדה קשורה לעוררות יתר של מערכת העצבים הסימפטתית. המערכת הסימפטתית היא תת מערכת של מערכת העצבים האוטונומית, הנכנסת לפעולה במצבים בהם אנחנו חשים מאוימים, על מנת להכניס את הגוף שלנו למצב של דריכות. המערכת הסימפטתית מזמינה אותנו לבחור באחת משלוש האפשרויות הבאות על מנת להתמודד עם האיום הניצב לפנינו: קיפאון, מלחמה או בריחה.
בין היתר עוררות יתר של המערכת הסימפטתית בזמן חרדה מובילה לתסמינים האפשריים הבאים: רעידות בלתי נשלטות, האצה של קצב הלב, נשימות שטוחות ומהירות, הפרעות שונות במערכת העיכול, בחילה, הזעת יתר, כאבי ראש, עילפון ועוד.
במקרים רבים התסמינים הולכים ומחמירים ככל שההפרעה נותרת במשך זמן רב יותר ללא טיפול ובמקרים רבים התסמינים יכולים לגרום לכך שהמטופל יחשוב שהוא סובל מהתקף לב. זוהי הסיבה לכך שרבים מאלו הלוקים לראשונה בהתקף חרדה, מגיעים לחדר מיון לקבלת עזרה רפואית דחופה. התקף חרדה יכול להיות מאופיין בחולשה משמעותית, סחרחורת חמורה עד כדי חוסר יציבות בהליכה, טשטוש ראייה ואפילו להקשות על הנשימה.