סוציופאתיה

סוציופאתיה היא אחת מההפרעות המסווגות על הציר השני של הפרעות הנפש במדריך הפסיכיאטרי האמריקאי (DSM), הציר של הפרעות האישיות. הפרעות אישיות אינן מחלה המשפיעה על התנהגותו, תחושותיו ורגשותיו של הפרט בעת שהיא פורצת, אלא דפוסים אישיותיים לא נורמאליים אשר גורמים למצוקה אצל הפרט או בקרב סביבתו.

הפרעת אישיות אנטי- סוציאלית היא מקרה מובהק בו הפרט אינו חש מצוקה ממבנה אישיותו המופרע, אך סביבתו נפגעת מכך באופן קשה (אם כי הפגיעה בסביבה עשויה להוביל לפגיעה חוזרת בפרט).

מאפיינים של סוציופאתיה

בעלי אישיות אנטי חברתית מפגינים חוסר אכפתיות וזלזול מופתי באנשים אחרים. הם נוטים להיות אנטי-קונפורמיסטים ולבצע פעולות לא חוקיות רבות. הם שקרנים כפייתיים ורמאיים ומוכנים לעשות הכל כדי להשיג רווח אישי. הם נוטים להיות אגרסיביים ואימפולסיביים, ופעמים רבות נגררים למעשי אלימות ותוקפנות.

הם לא לוקחים כלל בחשבון את התוצאות האפשריות של מעשיהם, ולכן נוטים לסכן הן את עצמם והן את סביבתם. פעמים רבות הם חסרי אחריות, ולא מסוגלים לשמור על התחייבויות לאורך זמן, ולכן פעמים רבות מוצאים את עצמם נטולי עבודה.

מעל לכל, סוציופאתיים לא חשים חרטה, אין להם ייסורי מצפון והם אדישים לחלוטין לכך שפגעו באחרים. יש לציין, ש"אחרים" כולל בהקשר זה את כולם- לבעלי הפרעת אישיות אנטי סוציאלית לא אכפת אפילו לגנוב ולרמות את אמא שלהם. רבים מהסוציופאתיים מפתחים גם הפרעת אישיות נרקיסיסטית – מרגישים שהם במרכז, מאוהבים בעצמם וחסרי אמפתיה לאחרים.

באופן מעניין, בעלי האישיות האנטי- סוציאלית דווקא נוטים להיות מרשימים ביותר, וליצור רושם ראשוני חיובי מאוד. הם אלופים בליצור מראית עיין של רצינות, מחויבות ויחסי אנוש מעולים. הם מדברים באופן קולח ומשכנע, הם מעיזים להשתמש במידע שטחי שהשיגו על מנת להרשים, ובאופן כללי- הם פשוט מקסימים.

כל זאת, על מנת שיכלו לפגוע עוד יותר באנשים שסמכו עליהם והאמינו בהם. לבעלי הפרעת האישיות הזו יש מחסור באמפתיה- הם פשוט בזים ומזלזלים בכל אחד אחר.

ההתנהגות האנטי נורמטיבית והעבריינית יכולה להתבטא בצורות שונות, החל מפגיעה ברכוש, ביצוע מעשי הונאה וכלה במעשי אלימות חוזרים ואף רציחות. רבים מהרוצחים הסדרתיים מאופיינים כבעלי הפרעת אישיות אנטי חברתית. בכל מקרה, הם בכלל לא מוטרדים מהעתיד ומהמחיר שהם עשויים לשלם על התנהגותם, ונוטים לפעול באימפולסיביות ובספונטניות.

עם זאת, רבים מהלוקים בהפרעה זו, גם סובלים מהפרעות נלוות הקשורות להפרעת האישיות. הם נוטים להפרעות דיכאון, לשימוש בסמים ובאלכוהול ולהתמכרויות שונות (בעיקר להימורים) בעקבות היותם אימפולסיביים וחסרי תכנון לטווח רחוק.

סוציופאתיה – אבחון

בדרך כלל בעלי הפרעת אישיות אנטי סוציאלית אינם חשים מצוקה ממצבם, ולכן אינם פונים ביוזמתם לאבחון או לטיפול של פסיכיאטר. בדרך כלל אבחון ההפרעה נעשה במסגרות של מעצר או כליאה, לאחר שהפרט מבצע עבירות כאלו או אחרות על החוק. כאשר המאבחן מתרשם שהכלוא אינו חש כל חרטה, והתנהגותו העבריינית חוזרת ונשנית, הוא עשוי לבחון את האפשרות של קיום הפרעת אישיות.

על מנת לאבחן את ההפרעה על הפרט להיות מעל גיל 18 (בגיל צעיר יותר לא מקובל לאבחן הפרעות אישיות, משום שהאישיות עדיין אינה מגובשת. במקרה כזה יאובחן הצעיר כבעל הפרעות התנהגות, ובמידת הצורך יעודכן האבחון בהגיעו לגיל 18). יחד עם זאת, על מנת לקבל את האבחנה חייב הפרט להפגין התנהגות מופרעת מגיל 15. כמו כן, יש לשלול את האפשרות שהתנהגות הפרט נובעת ממצב פסיכוטי, סכיזופרניה או אפיזודה מאנית כלשהי.

התפתחות ההפרעה

התפתחות האישיות האנטי חברתית קשורה פעמים רבות לילדות עשוקה, במצב סוציואקונומי נמוך, ללא טיפול אוהב ומסור בילדים. ההפרעה שכיחה יותר אצל גברים. ההתנהגות האנטי סוציאלית עשוייה לפחות ככל שהפרט מתבגר.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום