לוסטרל

לוסטרלדיכאון היא הפרעת מצב רוח נפוצה בעולם המערבי, בעיקר בקרב נשים. דיכאון יכול להופיע ברמות שונות, החל מתחושות של דיספוריה ועצבות, וכלה בתחושות כה קשות עד כי החולה אינו מסוגל לתפקד וליהנות משום דבר שמתרחש בחייו.

הטיפול בדיכאון כולל בדרך כלל שילוב של התערבות פסיכוטרפויתית על ידי איש ממקצועות הטיפול (פסיכולוג או עובד סוציאלי), יחד עם טיפול תרופתי.

לוסטרל היא תרופה פסיכיאטרית המשמשת בעיקר כנוגדת דיכאון ונוגדת חרדה. הלוסטרל שייכת לקבוצת התרופות האנטי דיכאוניות הנקראת SSRI (serotonin selective re-up-taker inhibitor), שנחשבת ל"דור החדש" של התרופות לטיפול בדיכאון וכוללת בתוכה גם פרוזק והציפרלקס המפורסמות.

לוסטרל – איך התרופה פועלת

אצל אנשים הסובלים מדיכאון ומהפרעות חרדה שונות, נמצא כי קיימת ירידה משמעותית בכמות הנוירוטרסמיטור (מוליך עצבי) סרוטונין במח. מטרת התרופות האנטי-דיכאוניות הן להעלות את רמת הסרוטונין במח, והוכח שפעולה זו עוזרת בשיפור מצב הרוח ובהפחת החרדה.

תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI נצמדות אקסונים אשר משחררים את הסרוטונין לסינפסה (הרווח שבין שני תאי עצב), ומונעים מהם לקלוט בחזרה את הנוירוטרסמיטורים ששוחררו (אחת הדרכים של תאי העצב "לנקות" את הסינפסה באופן חסכוני היא הקליטה מחדש של הנוירוטרנסמיטורים).

עיכוב הקליטה מחדש מוביל לכך שהסרוטונין נשאר לאורך זמן רב יותר בסינפסה, ומשפיע יותר על תאי העצב.

לוסטרל – תופעות לוואי

אחד היתרונות הבולטים של התרופות האנטי דיכאוניות מסוג SSRI, ובתוכן הלוסטרל, היא מיעוט יחסי של תופעות לוואי. בראש הרשימה, נודעת חשיבות לכך שהלוסטרל אינה יכולה לגרום למוות גם כאשר היא נלקחת במינון יתר (זאת בניגוד לתרופות מהסוג הישן, שהיו עשויות להפוך לכלי נשק בידי אנשים בעלי נטיות אובדניות).

יחד עם זאת, עשויה הלוסטרל לגרום לכאבי ראש, בחילות, תחושה של יובש בפה ובאף, קשיים בשינה, הפרעות בעיכול, שינוי בתיאבון וירידה בחשק המיני. בהשוואה לתרופות אחרות מסוג SSRI, הלוסטרל נחשבת לבעלת הכי פחות תופעות לוואי, ובעיקר, היא בדרך כלל לא גורמת לכאבי בטן (כמו שגורמת ציפרלקס).

לעומת זאת, בהשוואה לתרופות האחרות, עשויה הלוסטרל לגרום להזעת יתר משמעותית. יש לציין, שלוסטרל אינה מתאימה לאנשים הסובלים מהפרעת מצב רוח דו- קוטבית (מאניה-דיפרסיה).

בדומה לשאר התרופות בקבוצת SSRI, אך באופן קיצוני יותר עשויה הלוסטרל לגרום לאפיזודות מאניות קיצוניות יותר, המאופיינות בכעס ובזעם בלתי נשלט, אצל אנשים שהדיכאון אצלם הוא רק מחצית מן ההפרעה

לוסטרל – המינון המקובל

המינון המקובל ללוסטרל הוא 50 מ"ג ביום, הנלקחים פעם ביום עם או בלי אוכל. מחקרים הראו שלמינונים גבוהים יותר, למרות שאינם מסוכנים, אין השפעה טובה יותר. מינון התרופה המדויק נקבע על ידי רופא פסיכיאטר בהתאם לסוג ההפרעה ממנה סובל החולה, ולגילו ומשקלו.

באופן כללי, לתרופות מקבוצת SSRI לוקח תקופה של כחודש עד שהשפעותיהן מתחילות להיות מורגשות. לעיתים, אנשים מפסיקים את הטיפול בשלב מוקדם יותר, משום שאין להם סבלנות או אמונה לחכות את זמן הנדרש.

באופן יחסי, לוסטרל עשויה להתחיל להשפיע על המצב הרגשי מהר יותר בהשוואה לתרופות אחרות בקבוצה, ולעיתים ניכר שינוי משמעותי כבר אחרי שבוע. יחד עם זאת, במקרים אחרים ההשפעה אינה מורגשת אלא לאחר מספר רב יותר של שבועות.

השפעת התרופה ממשיכה במשך כ-5-6 ימים לאחר שמפסיקים את השימוש בה. יחד עם זאת, מומלץ לא להפסיק בבת אחת את השימוש בתרופה, שכן, למרות שלא מדובר בתרופה בעלת השפעות ממכרות, להפסקת השימוש עלולות להיות השלכות בלתי נעימות. הפסקת השימוש בתרופה צריכה להיעשות בהדרגה, תחת מעקב של רופא.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום