בין הפסיכולוגיה לפסיכיאטריה

בין הפסיכולוגיה לפסיכיאטריהבעידן המודרני מעמיסים אורח החיים התחרותי והתובעני והלחצים הכלכליים, החברתיים והאישיים נטל נפשי הולך וגובר על האדם. כל אדם צריך להתמודד בשלב כזה או אחר בחייו עם מצוקה, משבר, מבוכה והתלבטות, ולפעמים נזקק לעזרה מקצועית בטיפול בבעיותיו וכדי לחולל שינוי רצוי בחייו. כאן תופס את מקומו התחום המתפתח של בריאות הנפש, המציע פתרונות במגוון שיטות טיפול מתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה.

מהי פסיכולוגיה?

הפסיכולוגיה היא תחום במדעי החברה המתמקד בחקר הנפש, התפיסה וההתנהגות האנושית. הפסיכולוגיה מתעניינת במכלול התחושות, המחשבות והחוויה האנושית וחוקרת את התנהגות האדם, במגמה לאתר ולהגדיר חוקיות בהתנהגות האנושית, מתוך הנחה שהבנתה עשויה לאפשר צפי להתנהגות העתידית. ענף הפסיכולוגיה הקלינית מתמקד בניתוח ובפתרון בעיות נפשיות והפרעות התנהגות ומציע שיטות שונות לטיפול בבעיות הפרט. ענף אחר, הפסיכולוגיה השיקומית, מתמקד בטיפול באנשים שנפגעו ממחלות או מאירועים טראומתיים כמו תאונות, שכול ועוד.

מהי פסיכיאטריה?

הפסיכיאטריה היא תחום במדע הרפואה הקלינית, המיועד להעניק טיפול רפואי מיטיב ומשקם לסובלים ממחלת נפש. בהגדרת 'מחלות נפש' נכללות פסיכוזות למיניהן, מצבי דיכאון, מאניה, סינדרום ירושלים, הפרעה דו-קוטבית או היפומאניה, נוירוזות כגון הפרעות חרדה, הפרעות אכילה ועוד. הפסיכיאטריה עוסקת גם בבעיות בתפקוד המיני, בהפרעות זהות ובהתנהגות אימפולסיבית.

למחלות פסיכיאטריות רבות יש סימנים גופניים, ומאידך למחלות גופניות יש לפעמים גורמים נפשיים. ההתפתחות המואצת במדע המודרני מניבה תרופות חדשות רבות המבוססות על הידע המעמיק בכימיה האנושית ובדרכי תפקודו של המוח, המשפיע העיקרי על תחושותינו ומצבנו הנפשי.

עולם התרופות הפסיכיאטריות רחב ונזקפים לזכותו הישגים מרשימים. במרוצת השנים אובחנו מחלות נפש רבות שלרבות מהן נמצאו תרופות המשפרות את מצבם של המטופלים להפליא, מדיכאון קל ועד לסכיזופרניה קשה. היום ניתן טיפול פסיכיאטרי ותרופתי המחלץ את המטופל ממצבים קטטוניים כמעט ומקרב אותו לתפקוד נורמטיבי של חיי עבודה וחברה.

עדיין  רוב ההפרעות הנפשיות אינן ניתנות לריפוי מוחלט, אך הטיפול הפסיכיאטרי עשוי לתרום לאיזון הביוכימי של הגוף, לריסון התסמינים, להקלת מצוקתו של החולה ולשיקומו, לעתים באמצעות תרפיה באמנות.

אמנם השימוש בתרופות לצורך טיפול נפשי שנוי במחלוקת, שכן הוא עלול לגרור תופעות לוואי חמורות, וכן לא תמיד ידועה השפעת התרופה על המוח ועל הגוף בשימוש ממושך. ובכל זאת, במקרים קשים במיוחד אין מנוס משימוש בתרופות כדי להחזיר את החולה להווי חיים סביר.

בתהליך טיפול פסיכיאטרי הרופאים מאבחנים ומנתחים את ההפרעות הנפשיות ומתאימים את הטיפול הנדרש, טיפול תרופתי או פסיכותרפי ושיקום.

ההבדל העקרוני בין הטיפול הפסיכיאטרי לבין הטיפול הפסיכולוגי נעוץ בשימוש בתרופות. פסיכיאטר הוא ד"ר לרפואה המוסמך, ככל רופא, לרשום תרופות, אלא שהתמחותו הייחודית היא בהתאמת התרופות לפתרון בעיות והפרעות נפשיות. פסיכולוג הוא איש מקצוע המתמחה בהבנת הקשר בין גוף לנפש, התהליכים הנפשיים, מודעים או לא מודעים, היחסים הבין-אישיים וכדומה, ושיטות הטיפול שלו מבוססות על ייעוץ והכוונה ללא מתן תרופות.

הטיפול הפסיכיאטרי ניתן במסגרת מוסדית מתמחה, במסגרת קהילתית או בבית החולה, בהתאם לחומרת המחלה. ניתן לפגוש את הפסיכיאטר במרפאות הפרטיות או הציבוריות, במרכזים קהילתיים לבריאות הנפש, בבתי חולים לחולי נפש או במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי. בטיפול הפסיכיאטרי משתלב לעתים פסיכולוג, עובד סוציאלי או מומחה לריפוי בעיסוק.

שירותי פסיכיאטריה במרפאות מומחים מקיפים, למשל, תחומים ספציים כגון: מרפאת חרדה – לטיפול בבעיות חרדה, התקפי חרדה והפרעות כפייתיות-טורדניות; מרפאת טראומה- לטיפול בהלומי קרב, באנשים שבעקבות אירוע קשה שחוו (בעיקר אירוע צבאי) המפתחים קשיים בתפקוד וסימפטומים פסיכיאטריים; אשפוז יום – מסגרת אמבולטורית לחולים שאינם זקוקים לאשפוז מלא אך עדיין אינם מסוגלים לחזור לקהילה ולתפקד בה באופן רגיל.

אלה מקבלים הדרכה מקצועית לביצוע עבודות פשוטות ולהתארגנות בחיי היומיום יחד עם טיפול בסימפטומים הפסיכיאטריים; מרפאה לטיפול בהפרעות זיכרון, השכיחות בעיקר מגיל 65; מרפאה למשוב ביולוגי (ביו פידבק), המתמקד בעיקר במצבי חרדה (למשל, אנשים המתקשים להתבטא בפני קהל, והמשוב הביולוגי נועד להרגיע את התסמינים הביולוגיים הנגרמים במצבי חרדה ולשינוי התפיסה החשיבתית הקשורה לחרדה; מרפאה להפרעה דו-קוטבית (בי-פולריות) – לטיפול באנשים הסובלים מתחושות דיכאון וממצבי רוח מרוממים לסירוגין וכן הלאה.

רוב ההפרעות הקלות מטופלות באמצעות ביקור או ביקורים אצל פסיכיאטר במרפאה כללית. החולים בהפרעות קשות או ממושכות יותר מטופלים במרפאות חוץ, במחלקות יום או במסגרת אשפוז מלא.

השיטות הנפוצות במסגרת הטיפול הפסיכולוגי הן מתחומי הפסיכותרפיה האנליטית, הפסיכותרפיה הדינמית והפסיכולוגיה ההתנהגותית. השיטה האנליטית מתעמקת בתפיסותיו הערכיות של המטופל, אמונותיו, יחסיו החברתיים וכו', שעליהם מבסס המטפל ניתוח אופי של המטופל. בשיטה הדינמית המטפל עורך שיחות עם המטופל על כל מחשבה העולה בראשו של המטופל ובונה תבנית אופי לזיהוי הדחפים המניעים את המטופל לבצע את פעולותיו ולהסיק את מסקנותיו במהלך יומו.

השיטה ההתנהגותית היא סוג הטיפול הפופולרי ביותר בארצות המערב, ולפיה המטפל עובד בדרך של גירוי ותגובה המלווים בצפייה ובאבחון האינסטינקטים המתעוררים אצל המטופל ועידודו לשנות את דפוסי החשיבה הלא רצויים ואת תפיסת העולם השגויה שלו.

אז מה עדיף – הטיפול הפסיכיאטרי או הפסיכולוגי?

לעומת הדרך הארוכה הנדרשת בטיפול הפסיכולוגי הנעשה באמצעות שיחות במשך שבועות רבים, חודשים ואף שנים בחתירה להגיע אל עומק הבעיה, להעלותה על פני השטח ולהתמודד איתה, הרי שבטיפול הפסיכיאטרי המטרה העיקרית היא לפתור את הבעיה על ידי התאמת הטיפול הרפואי הנכון.

אמנם הטיפול הפסיכיאטרי עשוי להועיל לחולה בטווח הקרוב, אך תופעות הלוואי של התרופות עלולות להוות בעיה כשלעצמן. מנגד, לטיפול הפסיכולוגי מיוחסות השפעות עמוקות ואפקטיביות לטווח ארוך, אך לא ניתן לחכות את הזמן הדרוש בטיפול פסיכולוגי ארוך כדי להגיע לתפקוד תקין.

במקרים מסוימים מתאים יותר טיפול פסיכולוגי ובמקרים אחרים הטיפול הפסיכיאטרי, אבל נראה ששילוב בין השניים עשוי לאפשר למטופל לשקם את חייו בעזרת שימוש בתרופות שיעניק לו איזון נפשי בטווח קצר, ובמקביל הטיפול הפסיכולוגי יחתור לשורש הבעיה ולהביאה לפתרון בטווח הארוך ובכך ישחרר את המטופל מתלות בתרופות.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום