אין אדם בעולם שלא סבל בעבר, סובל בהווה או יסבול בעתיד מרגעים קשים בחייו, מתקופות קצרות בהן עולים פחדים, חרדות או חששות מכל מיני סיבות. ברוב המקרים אצל מרבית האנשים מדובר בהרגשות חולפות ולא קבועות והן לא מפריעות להתנהל באורח חיים רגיל.
לעומת זאת, ישנם אנשים שאצלם הפחדים, האיומים והחששות אינם דבר חולף אלא מדובר בבעיות ובהפרעות נפשיות אשר מהוות קושי גדול מאוד על החיים, מפריעות להם לתפקד בצורה נורמאלית ותקינה, ולעתים אפילו עלולות לגרום לסיכון, בין אם זה בצורה ישירה ובין אם זה בצורה עקיפה.
ישנן בעיות והפרעות נפשיות רבות מאוד וביניהן דיכאון, פוביות שונות, הפרעות אכילה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, סכיזופרניה, מאניה- דפרסיה, ליקויי למידה משמעותיים חמורים, הפרעות קשב וריכוז, התמכרויות שונות ועוד. כאמור, לא כל מצוקה נפשית היא בעיה/ הפרעה נפשית ורגשית. על מנת שהן תהיינה כאלו צריכים להתקיים ארבעה תנאים (מפורט בהמשך).
כיצד מזהים בעיות והפרעות רגשיות?
כאמור מעלה, כדי לזהות בעיות והפרעות נפשיות צריכים להיות ארבעה תנאים, הנה הם:
-
חריגה מהנורמה
על מנת שמצוקה נפשית תוגדר כבעיה או כהפרעה נפשית, היא צריכה להיות חריגה ממה שמקובל וממה שנורמלי. לדוגמה, כאשר אדם חווה אירוע קשה כלשהו והוא נמצא במצב רוח מדוכדך, יכול להיות שהוא ירצה להישאר במיטה כמה ימים.
כאשר יש מצב שבו אותו דכדוך גורם לו להישאר במיטה ולא לרצות לצאת ממנה כמה חודשים טובים, או אז זוהי חריגה מהנורמה, מה שיכול להעיד שאכן קיימת בעיה או הפרעה רגשית.
-
הפרעה לשגרה וגרימת סבל ומצוקה
על מנת שנוכל להגדיר מצוקות רגשיות כבעיות נפשיות או כהפרעות נפשיות הן יהיו כאלה שיפריעו לאדם לנהל את שגרת היומיום שלו כראוי ויגרמו לו למצוקה גדולה ולסבל רב. הפרעות אלה נפתרות לרוב על ידי טיפול נפשי- פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
-
הפרעה בתפקוד
הפרעות נפשיות או בעיות נפשיות הן כאלה שמפריעות לאדם לתפקד באופן נורמאלי עד כדי כך שהוא יעשה כל דבר או יימנע מכל מעשה כדי לא להיות חשוף לבעיה עצמה. למשל, אדם עם פוביה גדולה מאוד יכול להימנע מיציאה מהבית, מפגישות עם אנשים, מיציאה לעבודה ועוד, רק כדי לא להיפגש עם מקור הפחד.
-
סכנה לאדם או לסביבתו
בעיות נפשיות קשות או הפרעות נפשיות הן כאלה שמרוב חומרתן קיימת סכנה ממשית לפגיעה עצמית (של האדם הסובל בעצמו) או לפגיעה באחרים (האדם פוגע בסובבים אותו)- אלימות חריפה, הפרעות אכילה, התאבדות ועוד.
טיפול בהפרעות נפשיות
כאמור למעלה, ישנן בעיות או הפרעות נפשיות רבות ולכן אופן הטיפול הוא שונה ומותאם להפרעה עצמה. הטיפול הרגשי לבעיות נפשיות קלות שפוקדות את רוב בני האדם הוא טיפול פסיכולוגי על פי גישות שונות (פסיכותרפיה, פסיכואנליזה ועוד).
כאשר מדובר בהפרעות נפשיות אשר באות לידי ביטוי בעוצמות שונות, יש צורך בטיפול פסיכיאטרי שמתמקד בטיפול הנפשי בשילוב תרופות פסיכיאטריות וגם מתייחס לאופן יכולתו של האדם לתפקד בחברה לצד ההפרעה ממנה הוא סובל.
על פי רוב, אנשים אשר סובלים מהפרעות נפשיות נפגשים עם פסיכיאטר (רופא שהתמחה בפסיכולוגיה בנוסף לרפואה). בטיפול פסיכיאטרי ניתנות תרופות פסיכיאטריות אשר משפיעות על הגורמים הפיזיים שקשורים הפרעה.
אם באמת קיים צורך בטיפול תרופתי או אם המטופל מעוניין לקבל תרופות פסיכיאטריות, על הפסיכיאטר לבדוק היטב את כל סוגי התרופות שיכולות לסייע לבעיה הספציפית וכך להתאים את התרופה עם סיכויי ההצלחה הטובים ביותר ועם כמה שפחות תופעות לוואי.
ישנם מקרים שבהם מטופל הולך לטיפול פסיכיאטרי וגם לטיפול פסיכולוגי אצל שני מטפלים שונים (פסיכולוג ופסיכיאטר) ואז חשוב מאוד שיהיה קשר רציף בין שני המטפלים על מנת שהטיפול אכן יצליח.
קראו עוד:
תסמונת האישה המוכה