טיפול קבוצתי הוא סוג של פסיכותרפיה הכרוכה בטיפול במספר אנשים באותו זמן. סוג זה של טיפול זמין באופן נרחב במגוון מקומות, כולל שיטות טפוליות פרטיות, בתי חולים, מרפאות לבריאות הנפש ומרכזים קהילתיים. הטיפול הקבוצתי משולב לעיתים עם טיפול יחיד, אך מהווה בדרך כלל תכנית טיפול מקיפה הכוללת גם טיפול תרופתי.
עקרונות הטיפול הקבוצתי
בתאוריה ובפרקטיקה של קבוצת פסיכותרפיה, ארווין יאלום מתאר את העקרונות הטיפוליים המרכזיים שנגזרו מדיווחים של אנשים שהיו מעורבים בתהליך טיפול קבוצתי:
החדרת תקווה – הקבוצה מכילה חברים בשלבים שונים של תהליך טיפול. הקשבה לאנשים שמתמודדים או מתאוששים מבעיות, מעניקה תקווה לאלו הנמצאים בתחילת התהליך.
אוניברסאליות – להיות חלק מקבוצת אנשים החווים את אותן חוויות, מסייע לאנשים לראות כי מה שהם עוברים הוא אוניברסאלי, וכי הם אינם לבד.
הקניית מידע – חברי הקבוצה מסייעים זה לזה באמצעות שיתוף מידע.
אלטרואיזם – חברי הקבוצה משתפים את נקודות החוזק שלהם ומסייעים לאחרים בקבוצה, דבר שמגביר את ההערכה והביטחון העצמיים.
שחזור מבנה הקבוצה המשפחתית הראשונית – קבוצת הטיפול זהה להרכב משפחתי במובנים מסוימים. בתוך הקבוצה, כל חבר יכול לחקור כיצד חוויות ילדות תרמו לאישיות והתנהגויות. הם יכולים אף ללמוד להימנע מהתנהגויות הרסניות ולהשתמש בלמידה זו בחיים האמיתיים.
פיתוח טכניקות התחברות – הגדרת הקבוצה היא מקום מצוין לתרגל התנהגויות חדשות. ההגדרה בטוחה ותומכת, ומאפשרת לחברי הקבוצה להתנסות ללא פחד מכישלון.
התנהגות חיקוי – אנשים יכולים לעצב את התנהגותם של חברים אחרים בקבוצה, או להתבונן ולחקות את התנהגות המטפל.
למידה בינאישית – באמצעות מגע עם אנשים אחרים וקבלת משוב מהקבוצה והמטפל, כל אדם יכול להשיג הבנה טובה יותר לגבי עצמו.
לכידות קבוצה – היות והקבוצה מאוחדת במטרה משותפת, החברים מקבלים תחושת שייכות וקבלה.
קתרזיס – שיתוף תחושות וחוויות עם קבוצת אנשים מסייע להקלת כאב, אשמה או מתח.
גורמים קיומיים – תוך כדי העבודה בתוך הקבוצה, אנשים מקבלים תמיכה והדרכה. טיפול קבוצתי מסייע לחברים להבין כי הם אחראים לחייהם, והם לומדים אפשרויות פעולה חדשות.
איך מתנהל הטיפול הקבוצתי?
קבוצות יכולות להיות קטנות ולמנות שלושה או ארבעה אנשים, אך טיפול קבוצתי כרוך בדרך כלל בשבעה עד 12 אנשים, למרות שאפשרי שיהיו יותר משתתפים. הקבוצה מתכנסת בדרך כלל פעם או פעמיים בשבוע, למשך שעה או שעתיים.
הטיפול הקבוצתי נמשך בדרך כלל שנה, והמפגשים עשויים להיות פתוחים או סגורים. במפגשים פתוחים, משתתפים חדשים מוזמנים להצטרף בכל עת. בקבוצה סגורה, רק גרעין של חברים קבועים מוזמנים להשתתף.
במרבית המקרים, הקבוצה נפגשת בחדר שבו הכיסאות מסודרים במעגל, כך שכל אחד מהחברים יכול לראות כל אדם אחר. המפגש עשוי להתחיל עם חברי הקבוצה המציגים את עצמם ומשתפים מדוע הגיעו לטיפול קבוצתי. חברים יכולים אף לחלוק חוויות ואת אופן ההתקדמות שלהם מאז המפגש האחרון.
האופן הפרטני שבו נערכת הפגישה תלוי במידה רבה במטרות הקבוצה וסגנון המטפל. מטפלים מסוימים מעודדים יותר סגנון חופשי של דיאלוג, שבו כל אחד מהחברים משתפים את חוויותיהם כפי שהם רואים לנכון. מטפלים אחרים בונים תכנית ספציפית לכל מפגש, אשר עשויה לכלול תרגול מיומנויות חדשות עם חברי הקבוצה.
יעילות הטיפול הקבוצתי
זהו טיפול יעיל ביותר, במיוחד במצבים מסוימים. מחקרים הראו כי טיפול קבוצתי הוא בחירה יעילה לטיפול בדיכאון, מתח וטראומה.
היתרונות העיקריים של טיפול קבוצתי הם:
הטיפול הקבוצתי חסכוני ביותר – במקום להתמקד רק במטופל אחד בכל פעם, המטפל יכול להקדיש את זמנו לקבוצת אנשים גדולה בהרבה.
טיפול קבוצתי מציע מקלט בטוח – ההגדרה מאפשרת לאנשים לתרגל התנהגויות ופעולות במסגרת בטיחותית של קבוצה, המגבירה את הביטחון האישי שלהם.
מקור ראשון – באמצעות העבודה בקבוצה, המטפל יכול לראות ממקור ראשון כיצד כל אדם מגיב לאנשים אחרים, וכיצד הוא מתנהג במצבים חברתיים. שימוש במידע זה מספק משוב רב ערך למטפל ומסייע לו לטפל טוב יותר בבעיות.