פסיכותרפיה מיועדת לאפשר למטופלים להבין את רגשותיהם ומה גורם להם להרגיש חיוביים, חרדים או מדוכאים. הכלים המתקבלים במהלך הטיפול מציידים אותם ביכולות להתמודד עם מצבים קשים באופן אדפטיבי יותר.
במקרים רבים, מהלך הטיפול נמשך פחות משנה. אנשים הלהוטים לשנות את חייהם, מוכנים להשקיע במאמצים הדרושים ומדווחים בדרך כלל על תוצאות חיוביות. פסיכותרפיה מספקת סיוע עם מגוון נרחב של בעיות, כולל דיכאון והערכה עצמית נמוכה, התמכרויות לסמים או לאלכוהול, וסכסוכים משפחתיים.
כל אדם שסובל מבעיות נפשיות ואינו מסוגל להתמודד בעצמו, יוכל ליהנות מפסיכותרפיה. בשילוב עם תרופות, הטיפול משמעותי אף לטיפול בסכיזופרניה או בהפרעה דו קוטבית.
מהלך טיפול פסיכותרפיה
פסיכותרפיה נקראת לעתים "טיפול בדיבור" היות ומפגשי הטיפול כרוכים בשיחה במקום בתרופות. צורות מסוימות של פסיכותרפיה נמשכות על פני מספר מפגשים בלבד, בעוד שאחרות מיועדות לטווח הארוך, ונמשכות מספר חודשים או שנים. מפגשי הטיפול אורכים ברוב המקרים שעה, פעם בשבוע, והמטרה היא לעקוב אחר תהליך מובנה בקפידה.
מפגשי הטיפול עשויים להתבצע בגישה של אחד על אחד, בזוגות או בקבוצות. השיטות עשויות לכלול צורות אחרות של תקשורת, כגון דרמה, סיפור נרטיבי או מוסיקה. פסיכותרפיסט יכול להיות פסיכולוג, מטפל נישואין או מטפל משפחתי, עובד סוציאלי קליני מורשה, יועץ לבריאות הנפש, מטפל פסיכיאטרי, או פסיכואנליטיקאי.
סוגי פסיכותרפיה
קיימים מספר סגנונות וגישות טיפול בפסיכותרפיה. אלו כוללים:
טיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי מסייע למטופלים להבין כיצד שינויים בהתנהגות עשויים להוביל לשינויים באופן שבו הם מרגישים. הטיפול מתמקד בהגברת המעורבות של המטופל בפעילויות חיוביות, או חיזוק כישורים חברתיים.
הגישה מעריכה מה המטופל עושה, ולאחר מכן ההתמקדות היא במטרה להגדיל את הסיכוי לחוויות חיוביות, ולעבור לתגובות התנהגות רצויות המחליפות את ההתנהגויות שאינן רצויות.טיפול התנהגותי מסייע למטופלים שמצוקתם הרגשית נובעת מההתנהגויות בהן הם עוסקים.
טיפול קוגניטיבי
טיפול קוגניטיבי מתחיל עם הרעיון לפיו מה שהמטופל חושב, מעצב את האופן שבו הוא מרגיש. דיכאון, למשל, עשוי לנבוע ממחשבות או אמונות שאינן מבוססות על ראיות, כגון "אני חסר תועלת", או "הכול משתבש בגללי".
שינוי אמונות אלו מאפשר את שינוי הדעה של המטופל על האירועים וכך ניתן לשנות את המצב הנפשי. טיפול קוגניטיבי בוחן את דפוסי החשיבה ודפוסי התקשורת הנוכחיים, ולא את העבר.
המטפל עובד עם המטופל לקראת עימות עם המחשבות שאינן הולמות ומאתגר אותן באמצעות עידוד למציאת שיטות שונות להצגת המצב. המטרה היא לטפל במצבים כגון הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) משולב עם טיפול התנהגותי כדי לטפל במחשבות והתנהגויות שליליות.
טיפול בין אישי
גישה זו מתמקדת ביחסים בין אישיים. דיכאון, למשל, עשוי להתרחש כתוצאה ממערכת היחסים של אדם עם אחרים. כישורי למידה לשיפור דפוסי התקשורת, מסייעים לו להתמודד עם הדיכאון. ראשית, המטפל עשוי לסייע למטופל לזהות רגשות רלוונטיים, ואת המקום ממנו הם מגיעים.
בהמשך ניתן לסייע להבעת הרגשות באופן בריא יותר. לדוגמא, מי שמגיב על דיכאון באמצעות כעס, עלול לעורר תגובה שלילית אצל אדם אהוב. למידת הבעת הפגיעה והחרדה בשלווה מאפשרת את הגדלת הסיכויים של אדם אחר להגיב באופן חיובי. המטופל לומד לשנות את גישתו לבעיות בינאישיות, להבין את רגשותיו ולהתמודד באופן בונה יותר.
אנשים שעשויים להפיק תועלת מטיפול מסוג זה כוללים אנשים ששואפים לרצות אחרים על חשבון רווחתם האישית, או אנשים שמגלים שיש להם יחסים בינאישיים בעייתיים.
טיפול משפחתי
מטפל משפחתי בוחן את התסמינים בהקשר המשפחתי. מצבים מסוימים מחייבים טיפול בתא המשפחתי, ודוגמא לכך היא כשלמטופל יש דיכאון בשל בעיות בחיי הנישואין. טיפול קוגניטיבי, טיפול התנהגותי, ובמיוחד טיפול בינאישי, עשויים לסייע.
זיהוי דפוסי המשפחה התורמים להפרעה התנהגותית או למחלת נפש, מסייע לבני המשפחה להימנע מדפוסים והרגלים שליליים. ברוב המקרים, טיפול משפחתי מתמקד בשיפור התקשורת בתוך המשפחה. המשתתפים לומדים שיטות חדשות להאזנה וכיצד לשאול ולהגיב לשאלות בגלוי ולא מתוך התגוננות.
טיפול משפחתי מטפל בדרך כלל בדיונים ובפתרון בעיות עם המטופל והמשפחה, כקבוצה, בזוגות או אחד על אחד.
טיפול קבוצתי
מפגש טיפול קבוצתי כולל ברוב המקרים 6-12 מטופלים ומטפל אחד. למשתתפים יש בעיות זהות, והם מקבלים ייעוץ מקצועי באמצעות התבוננות באופן בו אחרים מטפלים בבעיותיהם ומגיבים למשוב מהמטפל וממשתפי הקבוצה.
קבלת משוב מאנשים אחרים עם בעיות קשורות מאפשר הענקת נקודת מבט חדשה ומסייע להקלה על שיפור ושינוי. טיפול קבוצתי מסייע לאנשים שעשויים לחוש תחושת בידוד בשל בעיותיהם.
למרות שהשתתפות בקבוצה עשויה להיראות מאיימת בהתחלה, היא מסייעת לאנשים להבין שאינם לבד, ושאחרים חולקים את אותה בעיה. תחושת התמיכה חזקה ורוב המשתתפים בטיפול קבוצתי מוצאים את החוויה מתגמלת.
טיפול פסיכו דינמי
טיפול פסיכו דינמי, הנקרא גם פסיכותרפיה מוכוונת תובנה, מתמקד בגורמי ההתנהגות העמוקים. לדוגמא, דפוסי התנהגות הנובעים מחינוכו של אדם או מחוויות חיים מוקדמות יותר, הממשיכות להשפיע על ההתנהגויות כיום. המטרה היא להגביר את המודעות העצמית וההבנה כיצד העבר משפיע על ההתנהגות הנוכחית.
המטופל שוקל נושאים ותסמינים שאינם פתורים הנובעים ממערכות יחסים שלא תפקדו בעבר. בעיות שאינן פתורות יכולות להתבסס על התנהגויות כגון שימוש בסמים או באלכוהול.
הטיפול מסייע לאנשים להבין את מקור מצוקתם הרגשית, ברוב המקרים באמצעות בחינת המניעים, הצרכים וההגנות שאינם מודעים להם. טיפול פסיכו דינמי מסייע לאנשים שהתסמינים שלהם לא נפתרו באמצעות גישות אחרות של פסיכותרפיה.