רוב הבעיות הנפשיות המצריכות אשפוז פסיכיאטרי, מסתיימות בתקופת שיקום במהלכה המטופל מקבל תמיכה, לומד כיצד להשתמש בתרופות, ומקבל ייעוץ פסיכותרפיה או המשך טיפול פסיכיאטרי. תקופת השיקום מסייעת למטופל לשוב לקהילה.
למה חשוב שיקום לאחר אשפוז פסיכיאטרי
היבטים רבים מצריכים תקופת שיקום לאחר אשפוז, כשהמחלה הנפשית מתבטאת בהפרעות שמקורן בחוויות עבר, מערכות יחסים בעייתיות, בעיות סמים ואלכוהול או לחצי חיים. המטופל צריך להתמודד עם השיבה למערכות יחסים במקביל להתמודדותו עם בעיות החיים השונות, ובתקופת השיקום הוא מקבל סיוע במספר תחומים כך שיוכל להתגבר על בעיותיו הנפשיות. השירותים כוללים:
- התמודדות עם בעיות רגשיות.
- התמודדות עם בעיות ביחסים.
- התמודדות עם השיבה לחיק המשפחה.
- למידת שימוש נכון בתרופות.
- רכישת כלים להתנהלות ככלית עצמאית.
- למידת הכלים הדרושים לתפקוד בעבודה, או מציאת פעילות חלופית מתגמלת מועילה בקהילה.
- השבת הביטחון העצמי.
תקופת השיקום מלמדת מטופל שהשתחרר מאשפוז פסיכיאטרי לתפקד היטב בתחומים אלו. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש עובדים בצוותים הכוללים בין שמונה עד 16 מטפלים. כל צוות כולל מספר אנשי מקצוע בעלי ידע ומיומנויות שונים. הם עובדים בשיתוף פעולה לסייע למטופל להתמודד עם הבעיות.
למידת השיבה לקהילה בתקופת שיקום
בתקופת השיקום, המטופל שהשתחרר מאשפוז פסיכיאטרי מקבל כלים המסייעים לו לשוב לקהילה, ממספר אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, כשהמטרה היא לפתח יחסי אמון ותפקוד מכובד ויעיל. אנשי הצוות מסייעים למטופל בתחומים הבאים:
- עבודה עם המטופל המפקחת על כל שינוי בהתנהגותו מבחינה רגשית ומבחינת דפוסי חשיבה.
- המטופל יכול לשתף את חששותיו ורגשותיו עם אנשי מקצוע המיומנים לסייע לו להתמודד טוב יותר עם השיבה לקהילה.
- פיתוח נקודות החוזק של המטופל.
- עבודה למציאת תשובות לבעיותיו הנוכחיות.
- סיוע בהתנהגות עצמאית יותר.
אנשי הצוות במרכז השיקום
בתקופת השיקום, המטופל מקבל טיפולים אישיים או קבוצתיים, המתבצעים לעיתים בשיתוף עם בני המשפחה או החברים. מטפלים בתחום בריאות הנפש מסייעים למטופל להשיג את המיומנויות החשובות להתמודדות סביבתית. הטיפול הרב תחומי כולל את אנשי המקצוע הבאים:
מרפא בעיסוק (OT)
מסייע למטופל לשוב ולתפקד בחיי היום יום. הטיפול כולל:
- הבנת התחומים בהם המטופל מסוגל לתפקד היטב, והתחומים אותם יש לחזק.
- ייעוץ לגבי סביבת המגורים.
- מציאת הפעילויות המעניינות את המטופל.
- בנייה מחודשת של הביטחון העצמי.
- למידת חיים עצמאיים.
הטיפול מתבצע באופן אישי בסביבה רגועה, או במסגרת טיפול קבוצתי.
פסיכיאטר – רופא בעל הכשרה מיוחדת לטיפול במחלות נפשיות ובעיות רגשיות. צוות השיקום כולל פסיכיאטר שהשלים את הכשרתו המקצועית. הפסיכיאטר מלמד את המטופל את הכישורים הדרושים לו לתפקד בסביבת עבודה ולהתמודד עם מגעים חברתיים משופרים.
פסיכולוג קהילתי – עובד עם המטופל בתום תקופת השיקום ומבקר אותו בביתו. הוא מסייע לו לדבר על בעיותיו ומספק עצות ותמיכה מעשית. הוא מפקח על התקדמות המטופל והשפעות הסביבה על התנהלותו, ומספק טיפולים אישיים המתמקדים בטיפול התנהגותי.
עובד סוציאלי – מסייע למטופל לדבר על בעיותיו, מספק עצות מעשיות ותמיכה רגשית עם השיבה לקהילה. הוא מסייע באופן מעשי בכל הקשור לזכויות כלכליות, בעיות דיור וזכויות תעסוקה.
פסיכולוג קליני – עובד עם המטופל באמצעות טיפול פסיכולוגי המתבצע במפגשים קבועים, במהלכם הפסיכולוג מדבר עם המטופל על רגשותיו, חשיבתו והתנהגותו. למרות שטיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא גישה נפוצה, פסיכולוג קליני עשוי להשתמש בשיטות פסיכותרפיה פסיכו דינאמית והתנהגותית. הוא מסייע גם לאנשי צוות אחרים במרכז השיקום לעבוד עם המטופל.