הפרעות קשב וריכוז וחרדה – מה הקשר?

הפרעות קשב וריכוז וחרדה – מה הקשר??אין זה נדיר שאנשים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) נאבקים גם עם חרדה, בין אם היא מתבטאת במספר תסמינים או שהיא מהווה הפרעה במלוא מובן המילה.

למעשה, כשלושים עד ארבעים אחוזים מהאנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים גם מהפרעת חרדה, הכוללת הפרעה טורדנית כפייתית, הפרעת חרדה כללית, פוביות, חרדה חברתית והפרעת פאניקה. מאמר זה עוסק בקשר בין הפרעת קשב וריכוז וחרדה המתרחשות יחד, והאופן בו הפרעות אלו משפיעות על שיטות הטיפול להתמודדות עם חרדה.

הסיבה בגללה הפרעות קשב וריכז מתרחשות עם חרדה

התסמינים עשויים להיות פולשניים ביותר ולהשפיע באופן מלחיץ ביותר על החיים. לדוגמא, אדם עשוי להחמיץ מועד קריטי בעבודה ואז להתפטר. ילד עשוי לשכוח את החומר אותו למד לקראת מבחן הבגרות במתמטיקה, ואז נכשל בבחינה, הפרעות אלו מציבות אנשים אף במצבים מסוכנים, והחשש כי אדם עשוי לשכוח משהו, עלול לגרום לו להיות מודאג וחרד באופן קבוע.

במילים אחרות, אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, במיוחד כשהם מטופלים, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לתחושות איום והחמצת אירועים או פעולות בחיים, אשר מובילים למצבים שליליים תכופים אחרים המגבירים את הכעס והאכזבה העצמית, מה שמוביל להתפתחות חרדה. אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז נוטים להיות רגישים, מה שגורם להם להיות פגיעים במיוחד לתחושות עמוקות יותר הקשורות להתנהלותם, והם מושפעים יותר ממצבים ורגשות.

גם גנטיקה עשויה להסביר מדוע הפרעות קשב וריכוז וחרדה מתרחשות במשותף. קיימות ראיות מדעיות טובות המראות שהפרעות קשב וריכוז והפרעה טורדנית כפייתית (OCD), נובעות מבסיס גנטי. מחקרים שנערכו בבית החולים הכללי במסצ'וסטס מראים כי שלושים אחוזים מהאנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית סובלים אף מהפרעות קשב וריכוז.

האופן בו חרדה משפיעה על טיפול

חרדה מוסיפה היבט לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, היות והטיפול מתמקד בתסמיני שתי ההפרעות. כשחרדה משותפת להפרעות קשב וריכוז, היא משפיעה באופן המסבך את הטיפול, היות והחרדה משתקת וגורמת למטופל לשוב לסורו.

אנשים החווים רגשות סוערים או עמוקים נוטים פחות להתנסות בדברים חדשים בשל החשש שלא יסתדרו, ולכן אינם מגיבים היטב לשיטות טיפול חדשות שמטרתן לסייע להם להתגבר על תסמיני הפרעות הקשב והריכוז

לחרדה יש תופעת לוואי, שכן אנשים אינם חושבים בבהירות כשהם חרדים או שקועים במחשבות חרדה אשר עשויות להוסיף על מוסחות הדעת והשכחה המאפיינות הפרעות קשב וריכוז. מצב זה עשוי להתרחש במיוחד עם בעיות מורכבות יותר.

חרדה וממריצים

תרופות ממריצות יעילות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, אך ממריצים עשויים להחמיר לעיתים תסמיני חרדה. ועדיין, התסמינים אמורים להתפוגג לאחר מספר ימים או שבועות. בנוסף, תסמינים אלו עשויים בעצם להיות תגובות לתרופות. התחושות הגופניות של דופק מהיר, יובש בפה וסחרחורות הן תגובות נורמאליות בלבד של התרופות, בדיוק כפי שניתן לצפות שקצב הלב יגבר לאחר טיפוס במדרגות.

אם מטופלים אינם מסוגלים לסבול ממריצים, פסיכיאטרים עשויים לקבוע תרופות שאינן ממריצות בשילוב עם מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI), המשפיעות באופן של הפחתת חרדה, אך תרופות אלו עשויות להיות פחות יעילות בהשוואה לממריצים.

שיטות להקלת חרדה

כדי להבין כיצד חרדה משפיעה על הפרעות קשב וריכוז, קביעת השפעת החרדה מסייעת להרכיב את תכנית הטיפול. לדוגמא, אם מטופל מוצא שרוב החרדה שלו נובעת מפני השלכות הפרעות הקשב והריכוז שלו, אז מוקד הטיפול צריך להיות בהפרעות אלו.

אם אדם מוצא ששתי ההפרעות אינן תלויות זו בזו, אך משפיעות זו על זו, המצב צריך לקבל את כל תשומת הלב הקלינית הראויה. הפרעות חרדה והפרעות קשב וריכוז מגיבות היטב לטיפולים תרופתיים ולפסיכותרפיה, וקיימות שיטות יעילות רבות להתמודדות עם התסמינים כך שניתן לחיות חיים מהנים יותר.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום