הפרעות נפש במהלך הריון

בדרך כלל, הריון הוא מצב משמח ומרגש של האישה. הפרעות נפש במהלך הריוןהציפייה לתינוק, החוויות החושיות החדשות, התגובות החיוביות של הסביבה- כל אלה מובילים נשים רבות לדווח על תחושות מיוחדות וטובות בזמן ההריון.

כשמדברים על נשים שסובלות בזמן ההריון, בדרך כלל מתייחסים לתופעות פחות נעימות של ההריון כמו בחילות, הקאות, כובד וצרבת. מעט נוטים לדבר על מחלות שאינן קשורות להריון, אך מושפעות ממנו ועשויות ללוות אותו. עוד פחות מדובר על מחלות בתחום בריאות הנפש.

למרבה הצער, הריון אינו מהווה תרופה כמעט לאף מחלה, לא כל שכן להפרעות נפשיות. עוד יותר מזה, ישנן מחלות נפש הנמצאות במצב רדום או מאוזן בעקבות שימוש בטיפול תרופתי, אשר ההריון גורם להפסקת נטילת התרופות ולאובדן האיזון. כמו כן, הטלטלות שעוברת האישה במהלך ההריון (כמו שינויים הורמונאליים קיצוניים) עשויים בעצמם לעודד או לעורר הפרעות נפשיות.

איזה הפרעות נפשיות יכולות להופיע בזמן הריון?

למעשה, הריון אינו מגן מפני אף מחלה. מחקרים מראים כי אחוז הנשים ההריוניות הסובלות מדיכאון קל או דיכאון מג'ורי זהה לאחוז הנשים הלוקות בהפרעות אלה באוכלוסיה כולה. סכיזופרניה אינה מושפעת כלל מדיכאון, ויכולה להיות אישה סכיזופרנית הריונית, או אישה שנמצאת בהריון וחווה התקפים פסיכוטיים או לוקה בסכיזופרניה.

כשמדובר בהפרעות אכילה, להריון יש משמעות גדולה משום שהוא גורם לשינוי בצורת הגוף, ובמילא- להשמנה. כאשר הפרעת האכילה קשה (כגון אנורקסיה), בדרך כלל אין רצון וגם אין אפשרות להיכנס להריון. אך כאשר המחלה רזי דואלית (בנסיגה, לא פעילה), ההריון בהחלט עלול לעורר שדים מרבצם ולגרום להחמרה במחלה.

הריון, יחד עם היותו משמח ומרגש, הוא גם מאוד מלחיץ ומותח. אנשים בעלי נטייה להפרעות חרדה עלולים לסבול סבל רב מהלחץ הזה ולפתח חרדות קשות. יש לציין, שההריון עשוי לגרום להתחזקות של הפרעה קיימת, או חזרה של סימפטומים ישנים מהעבר, וכן שבזמן הריון עשויות לפרוץ מחלות חדשות, שהאישה לא הכירה קודם לכן.

טיפול בהפרעות נפשיות בהריון

כל אדם שסובל מהפרעה נפשית זקוק לטיפול ולהתייחסות. כאשר מדובר באישה הרה יש לכך משמעות נוספת- להפרעה הנפשית עשויה להיות השפעה על העובר, וכן האישה נמצאת בסיכון מוגבר לדיכאון אחרי לידה שגם יגביר את הסימפטומים שלה ויסבך אותם, וגם כמובן ישפיע על יכולתה לגדל את התינוק. בסך הכול, הטיפולים המוצעים לנשים הרות דומים לטיפולים רגילים, אך אין מנוס אלא להתייחס למצב המיוחד של האישה ההריונית.

  • טיפול פסיכותרפויטי: טיפול רגשי על ידי פסיכולוג או מטפל אחר, עשוי להתאים לנשים הסובלות ממחלות נפשיות שונות. הטיפול מתייחס הן להפרעה הנוכחית, לגורמים לה, ולאפשרויות התמודדות של האישה עם הקשיים שלה, והן לנוכחותו של ההריון ולהשפעתו על מצבה של האישה.
  • טיפול תרופתי: בטיפול תרופתי יש חשיבות גדולה להריון, משום שישנן תרופות רבות שאי אפשר לקחת בזמן ההריון. כדי לא לפגוע בעובר, נשים נמנעות מלקחת כדורים שעשויים להקל עליהן. לכן, בזמן הריון, על פסיכיאטר להתאים את הטיפול התרופתי למצבה של האישה.

לעיתים, ידובר בטיפול מרגיע, שמפחית סימפטומים, גם אם לא גורם למחלה להעלם לגמרי. מצב זה עשוי להיות עדיף על העדר טיפול תרופתי בכלל מצד אחד, או על פגיעה בעובר מצד שני. חשוב מאוד להתעקש על שיתוף פעולה בין הפסיכיאטר לבין האישה, בן זוגה או משפחתה ורופא הנשים. כאשר כל אלה משתפים פעולה, ומגיעים ביחד להחלטות מושכלות, יש סיכוי גבוה יותר לשמירה על בריאות ותקינות ההריון, יחד עם עזרה מקסימאלית לאישה.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום