מרגע לידתנו, כמעט כולנו הולכים במסלול כללי די קבוע, ודי ידוע מראש- גן, בית ספר יסודי, תיכון, צבא (בישראל), טיול, לימודים (או לא) וכניסה לשוק המקצועי. את רב שנותינו אנחנו מבלים בעבודה, במשך שעות רבות ביום. בגיל 67 אצל גברים, ובגיל 62 אצל נשים, חובת העבודה תמה, ורב העובדים יוצאים לתקופה חדשה בחייהם- פרישה ופנסיה.
המעבר לפרישה הינו משמעותי ביותר בחייו של האדם. זוהי למעשה גם עשוייה להיות אחת התקופות הארוכות בחייו- תוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת מזה שנים רבות, ואדם יכול לחיות שנים ארוכות לאחר שפרש מעבודתו.
מדוע צריך להתכונן לקראת פרישה?
הרבה עובדים צעירים מדווחים שהם ממתינים בקוצר רוח ליציאה לפנסיה. כאשר השנים חולפות, השחיקה עולה, ולעיתים גם השעמום, הציפייה לפנסיה עשוייה להתגבר. אך כאשר מגיע רגע האמת, עלולות להופיע תחושות, מחשבות, והתמודדויות שלא ציפו להם.
המעבר לפרישה הוא בעל השלכות על חיי היום יום, על המבנה המשפחתי, על הזוגיות, על המערכת החברתית- בעצם על כל תחום בחיים. אי אפשר לזלזל בכך! הכרות והכנה מוקדמת לכל המשמעויות הללו, עשויה להקל על ההסתגלות ועל ההתמודדות עם מצב החיים החדש.
תחומי חיים המושפעים מהפרישה
אין כמעט תחום בחיים שאינו מושפע מיציאה לפנסיה. ראשית, חיי היום יום של האדם משתנים לחלוטין. לא עוד לקום בבוקר, להתארגן, לצאת לעבודה, ולחזור אחר הצהריים עייפים. מרגע הפרישה, לאדם אין מחוייבות בסיסית, אלא אם כן יארגן לעצמו כזו. עיתותיו של האדם בידיו, הוא יכול לבחור מתי לקום, לאן ללכת, ומתי לחזור.
מבחינה מקצועית, אדם מפסיק לעסוק בתחום שהעסיק אותו במשך חלק משמעותי מחייו- יתכן שהוא למד שנים, התמקצע ורכש ניסיון. כל זה נעשה הרבה פחות רלוונטי כשאדם פורש מעיסוקו. כעת על האדם ללמוד דברים חדשים, להוכיח את עצמו במקומות אחרים, להתנסות בדברים שלא עשה קודם ושאין לו בהם הרבה ניסיון, אם בכלל.
מבחינה משפחתית וזוגית, האדם פתאום נמצא הרבה יותר בבית. ברב המקרים, אנשים פורשים כאשר הילדים כבר בגרו ועזבו את הבית. הרבה מההשפעה המשפחתית תהיה במערכת היחסים עם בן או בת הזוג- לפתע יש יותר זמן להיות ביחד, יש שינוי בחלוקת התפקידים בבית ועוד. היחס לילדים או לנכדים גם עשוי להשתנות, כשיש יותר זמן פנוי.
מבחינה חברתית, פעמים רבות אדם מוגדר בחברה ובסביבתו הקרובה על פי המקצוע שלו. כאשר הוא פורש, עליו לגבש זהות חדשה, ועל הסביבה להסתגל לשינוי ולחידוש. זה לא תמיד פשוט, בעיקר כאשר אנשים יוצאים לפנסיה בתקופות שונות, כך שחברים מהעבודה עשויים להיות פתאום רחוקים, וחברים מהבית שעדיין עובדים עשויים להיות פחות נגישים.
יש לציין, שגם כאשר מדובר בפרישה מוקדמת, ואפילו בשינוי כיוון או הסבת מקצוע, רבות מההתמודדויות שתוארו יכולות לצוץ, באופן דומה.
יש אנשים שהפרישה תעשה להם רק טוב. ויש כאלה שהפרישה תהיה עבורם קשה מאוד, תוביל לקושי בהסתגלות ואפילו לדיכאון. חשוב להיות קשובים ולשים לב כיצד מגיב כל אדם לשינוי המשמעותי בחייו.
מה כדאי לעשות?
הפרישה חייבת להיות תהליך הדרגתי ואישי, המחובר לצרכים של כל אדם באופן פרטי. לוקח זמן ללמוד מהן החלופות האפשריות לעבודה שמועילות לאדם ומשמחות אותו. חלק מהפורשים יהנו מאוד מהחופש שניתן להם, יפתחו תחביבים ופעילויות שתמיד רצו לעשות ולא הספיקו.
לאחרים, החופש הזה מתאים פחות, והם ימצאו עיסוקים חדשים, מחייבים, עם לוחות זמנים, שיעניקו להם את תחושת הערך והמשמעות שהעניקה להם עבודתם. ורב האנשים, ימצאו איזשהו מקום באמצע…
ראו גם:
השפעת דפוסי חשיבה שליליים על אנשים קרובים
החל מימי הקמת המדינה ועד לפני שנים לא רבות מקובל היה לעבוד במשך שנים רבות במקום עבודה אחד ויחיד. מצב זה השתנה וכיום מרבית העובדים בישראל עוברים בין כמה מקומות עבודה שונים במהלך הקריירה המקצועית שלהם. למצב זה, יחד עם העלייה בתוחלת החיים, מספר השפעות חשובות.
באחריותם של מרבית הישראלים כיום לדאוג לעצמם למלוא הזכויות הפנסיוניות. בעיני כלכלנים ומומחי ביטוח, מדובר על צעד חשוב להבטחת רמת חיים נאותה עם הפרישה. דבר זה הינו בעל חשיבות רבה, כמובן, אבל יש לדעת שהכנה לקראת פרישה מעבודה כוללת עוד הרבה היבטים מעבר לכך. הכנה נאותה שכזאת, שכוללת גם צעדים פסיכולוגיים ונפשיים, הינה משמעותית מאוד על רקע נתוני העלייה בתוחלת החיים בישראל וההשפעות של עובדה זו על העובד.
עליה בתוחלת החיים
למרות שמקובל לראות את החיים בישראל ככאלה שמתנהלים בסביבה לא פשוטה וכוללים לחצים שונים ברמת הפרט וברמת הכלל, נתוני תוחלת החיים מראים את הצד השני של המטבע.
כאשר בודקים את הנתונים מסתבר שלאורך שנים תוחלת החיים הן של גברים והן של נשים החיים בישראל הינה מהגבוהות בעולם. לא רק זאת, אלא שבמשך השנים חלה עליה מתמדת בתוחלת חיים זו, תוצאה שנובעת, בין היתר, גם בזכות שירותי רפואה איכותיים ומתקדמים.
כדי לסבר את האוזן, די אם נאמר שהגברים הישראליים חיים בממוצע לא פחות משמונים שנה, בעוד אצל הנשים המצב אף טוב יותר. הישראליות חיות בממוצע קרוב לשמונים וארבע שנים, ושני הנתונים הללו כאחד הם בהחלט מקור לגאווה ולשביעות רצון.
לתוחלת חיים ארוכה שכזאת יש משמעות מבחינה המדינה וגם מבחינת הפרט. מבחינת המדינה – הרי שמחובתה להתמודד עם הוצאות נכבדות שנובעות מקיומה מערכת בריאות ציבורית וכן עם תשלומי גמלאות הביטוח הלאומי לקשישים ששיעורים באוכלוסייה עולה.
מבחינת הפרט – עליו להיות מוכן לכך שצפויות לו שנים רבות של חיים לאחר גיל העבודה. לצד העובדה שמדובר בבשורה משמחת למדי, הרי שמי שלא יערך לכך נכון עלול לסבול מהשלכות שליליות מבחינה אישית, משפחתית, כלכלית ונפשית.
משמעותה של פרישה
כל אדם עובר במהלך חייו שלבים שונים, חלקם ייחודיים וחלקם אינם כאלה. המעבר מילדות לבגרות, למשל, הינו שלב חשוב שמשפיע על כל חייו הבוגרים של האדם. עם הארכת תוחלת החיים החל לקבל גם המעבר מחיי עבודה לחיים שלאחר הפרישה חשיבות רבה.
חשיבות זו גדולה כמעט כמו המעבר מילדות לבגרות. קשיים בשלבי המעבר הללו הינם טבעיים ולא ניתן להימנע מהם באופן מלא. יחד עם זאת, אם מתכוננים לכך כהלכה, באופן הדרגתי ומחושב, אפשר לא רק לצלוח אותם בצורה חיובית יותר אלא גם להפוך את השינוי לתהליך מעצים.
לא נשארים בבית
מחקרים מראים שאנשים שיצאו לפנסיה, בין אם מדובר בפרישה מוקדמת ובין אם לאו, עברו את השלב הראשוני של הפרישה כאילו יצאו לחופשה זמנית. ההרגשה שמלווה את אלה שלא מצאו לעצמם סיבה טובה לקום בבוקר חוו, כעבור זמן קצר, ירידה ניכרת במצב רוח, ויש שאף חוו דיכאון.
על מנת להפוך את תקופת הפרישה לתקופה של שמחה ונחת רוח חשוב לא רק לדאוג להיבטים של ביטחון סוציאלי. היבטים אלה של ביטחון פיננסי ושל ביטחון בריאותי, הינם חשובים מאוד וניתן לדאוג להם באמצעות חיסכון לפנסיה, רכישת כיסוי ביטוחי ואמצעים נוספים. דברים אלה ידועים אך הרבה פחות מובנת מאליה היא החשיבות של מציאת משמעות חדשה לחיים.
איך מתכוננים?
כדי להתכונן לקראת פרישה מהעבודה כדאי להיעזר במעגלים שונים של סיוע. ברובד הכלכלי חשוב להיערך כבר מגיל צעיר להפרשות פנסיוניות מספקות תוך קבלת ייעוץ מתאים, במיוחד במעבר בין עבודות.
ברובד של מציאת תעסוקה לפרישה, אפשר להיעזר בארגונים וביועצים שמסייעים לפורשים מעבודה, לעיתים תוך הפנייה מהמעסיק. למעוניינים, אפשר כמובן לפנות לארגונים שמחפשים מתנדבים, איש לפי טעמו.
ישנם ארגונים שמספקים תמיכה ועזרה למעוטי יכולת, יש שפועלים בתחום הגברת המודעות לזהירות בדרכים, סיוע לחולים ועוד. חשוב לא פחות להיעזר בבני זוג, בילדים ובקרובי משפחה שיכולים להוות מקור לא אכזב לתמיכה ולרעיונות יעילים ומועילים.
מוצאים תכלית
אנשים שפורשים לגמלאות ואינם נערכים נכון עשויים לא רק לחוות ירידה משמעותית ברמת החיים. מי שלא מוצא לעצמו תכלית ראויה, כזו שיכולה לכלול תחביב מעשיר, עבודה בהתנדבות בארגונים שונים, או כל עיסוק אחר שיכול לגרום לאדם סיפוק, עשוי לחוות תקופות קשות מבחינה פסיכולוגית.
המעבר מחיים בעלי תוכן ידוע מראש של קריירה ועבודה, לחיים שאינם כוללים מסגרת ברורה, עשויים לפגוע לא רק באדם עצמו אלא גם בסביבתו הקרובה, בילדים, במשפחה, בבן הזוג. למעשה, רבים במצב זה חווים גם ירידה באיכות הבריאות הכללית.
לסיכום, על מנת להפוך את השלב של פרישה מעבודה לקל יותר, מומלץ להתחיל לתכנן מבעוד מועד מהם העיסוקים שיכולים לגרום לתחושת סיפוק ואושר. הדבר חייב להיעשות, כמובן, במקביל להיערכות פיננסית מוקדמת (כבר מגיל צעיר).
מי שמוצא סיבה לקום בבוקר הופך את עצמו למאושר יותר, ובכך תורם באופן חיובי גם לסביבתו הקרובה ולעיתים גם לזו הרחוקה.