הזיההזיות או הלוצינציות הן אירועים או תחושות הנחוות שאין להן בסיס במציאות ושמקורן בפעילות מוגברת של מערכת העצבים המרכזית.

ההבדלים שבין הזיות לבין תופעות דומות

  • חלום לעומת הזיה (המתרחשת במצב של ערות) מתרחש במצב של שינה.
  • אילוזיה מערבת עיוות של המציאות האמיתית
  • דמיון אינו מדמה מציאות אמיתית ומצוי בשליטה רצונית
  • פסאודו-הזיה אינו מחקה את התפיסה האמיתית ואינו תחת שליטה רצונית.

הזיות יכולות לחול בכל אחד מהחושים – חוש הראיה, השמיעה, הריח, המגע וכולי.

יש הזיות שנחשבות להזיות נורמליות כלומר הן אינן מעידות על חריגות כלשהי ואלה הן הזיות שמתרחשות ממש לפני שנרדמים ובעת היקיצה.

מחקרים העלו שכ-10% מהאוכלוסיה סבלו מהזיות בשלב זה או אחר של חייהם. יש הסוברים שנתון זה אינו נכון ושמדובר מאחוז גבוה הרבה יותר של אנשים שסבלו מהזיות.

סוגי ההזיות לפי החושים המושפעים

הזיות שקשורות בראייה – הכוונה היא שרואים דברים שאינם קיימים.

הזיות שמיעתיות – תפיסה של קולות או צלילים ללא גירוי חיצוני. ישנם שני סוגים של הזיות שמיעתיות – הזיות שמיעתיות בסיסיות והזיות שמיעתיות מורכבות. הזיות שמיעתיות בסיסיות הן קולות של שריקה, לחישה וכדומה. הזיות שמיעתיות מורכבות מערבות קולות, מוזיקה וצלילים שיכולים להיות ברורים או לא, יכולים להיות מוכרים או שכלל לא מוכרים. הזיות של קול אחד או יותר שמדברים הם רווחים מאד בהפרעות כמו סכיזופרניה ויש להם חשיבות גדולה באבחון של סכיזופרניה.

הזיות שקשורות בפקודות – מתקבלות בצורה של פקודות בהן יש דרישה לפגיעה עצמית או פגיעה באדם אחר. הסיכוי שהמטופל יסכים לבצע את הדרישות של ההזיות הפקודתיות קשורה במידה בה מדובר בפקודות אלימות. יש סבירות גבוהה יותר שהפקודות יבוצעו אם מדובר במעשים לא אלימים הנדרשים לביצוע.

הזיות הקשורות בריח – יכולת להריח ריחות שאינן קיימים, בדרך כלל ריחות לא נעימים כמו קיא, צואה או עשן. המקור להזיות שקשורות בריח הן נזק לרקמה העצבית של מערכת הריח בעקבות זיהום, גידול במוח, ניתוח או שימוש בסמים או חומרים רעילים אחרים. הזיות הקשורות בריח יכיולות גם להופיע כחלק מהדמיון האסוציאטיבי. למשל, בזמן הצפייה בסרט שבו הדמויות מריחות ריח מסוים, הצופה שיש לו הזיות הקשורות בריח גם יריח את אותו הריח.

הזיות של מגע – מדובר באשליות של גירוי המערב מגע, הגורמות ללחץ המופעל על האיברים הפנימיים או על העור. סוג נפוץ של הזיה הקשורה במגע הוא התחושה שחרקים זוחלים מתחת לעור, תופעה שנפוצה בקרב מכורים לקוקאין או לאמפטימינים וגם בקרב אנשים הנגמלים מאלכוהול וגם בקרב נשים בשלב בו מפיסיקים לקבל וסת.

הפרעות סומאטיות כלליות – התחושה בקרב הסובלים מהזיות אלה היא שהגוף מתעוות או נקרע. לפעמים ההזיות הן שנחשים או בעלי חיים אחרים נכנסים לתוך הגוף.

סוגים ספציפיים של הזיות

הזיה היפנגוגית – הזיות שמתרחשות ממש לפני ההירדמות ומשפיעות באופן מפתיע על שיעור ניכר מהאוכלוסיה.

מחלת פרקינסון – לחולים הסובלים ממחלת פרקניסון יש הזיות שמתרחשות בעיקר בשעות הערב ופוגעים בכל חלק של שדה הראייה.

תרדמת הנובעת ממיגרנה – סוג זה של הזיה מתרחש בשלב ההחלמה ממצב של תרדמת והוא יכול להימשך למספר ימים. ההזיות מתרחשות בזמן ערות מוחלטת וניתן לזכור את תוכן ההזיה.

תסמונת צ'רלס בונה – בתסמונת זו ההזיות נחוות על ידי מטופלים שהם עיוורים.

טיפול בהזיות

טיפול בהזיות שמקורן בסכיזופרניה נעשה על ידי נטילה של תרופות אנטי-פסיכוטיות. לגבי הזיות שמקורן הוא אחר, לא נמצאו הוכחות ליעילות של שיטות טיפול ספציפיות. ברור שסיגול של אורח חיים בריא יכול לתרום רבות להפחתת התדירות של ההזיות.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום