במשך עשרות שנים היה נהוג לחשוב כי דיכאון היא הפרעה פסיכיאטרית המתרחשת אך ורק בקרב מבוגרים. אמנם ההכרה בכך שדיכאון יכול להתרחש גם בילדים הייתה קיימת, אך בדרך כלל היה נהוג להתייחס לדיכאון בילדים כאל הפרעה שהתלוותה להפרעות אחרות ועד לאחרונה לא נהוג היה להתייחס אליה כאל הפרעה העומדת בפני עצמה.
חלק ניכר מהגורמים לכך שהפרעות דיכאון לא אובחנו בקרב ילדים הוא תוצאה של התסמינים השונים בהם הדיכאון בא לידי ביטוי באוכלוסייה זו. כמו כן, מאחר וילדים מתקשים לבטא את רגשותיהם יותר ממבוגרים, פעמים רבות התסמינים יוחסו בטעות להפרעות או למצבים נפשיים אחרים.
לפי מחקרים עדכניים נראה כי שכיחות הדיכאון בקרב ילדים נעה בין אחוז אחד בלבד לשני אחוזים, שכיחות נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לשכיחות של הדיכאון בקרב מבוגרים. לפי המחקרים שנערכו בתחום נראה כי יותר מעשרים אחוז מהמבוגרים חוו לפחות אפיזודה דיכאונית אחת.
מה הם הגורמים לדיכאון בילדים?
ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להגביר את הסיכוי לכך שהילד יסבול מדיכאון. בין היתר מדובר למשל על נטייה גנטית לסבול מדיכאון המועברת בתורשה מההורים, הפרשה מוגברת של הורמון גדילה או רגישות מוגברת להורמון הגדילה מבחינה נפשית, התעללות מינית בילדות, אלימות פיזית בילדות, אירועים טראומתיים שונים במהלך הילדות ועוד.
מה הם התסמינים של דיכאון בילדים?
בנוסף לכך, שההתבטאות של הדיכאון שונה בין מבוגרים לילדים, הרי שההתבטאות משתנה גם בין ילדים בגילאים שונים. כך למשל ילדים צעירים מאוד הסובלים מדיכאון בדרך כלל מדווחים על שמיעה של קולות שמדברים אליהם באופן משפיל ונטול הערכה או על כאבים פיזיים. בגילאים יותר מתקדמים בדרך כלל הדיכאון בא לידי ביטוי בחוסר יכולת לחוש הנאה, בתחושות עמוקות של אשמה, בדעות שליליות בקשר לעצמי או באילמות סלקטיבית.
בקרב מתבגרים הסובלים מדיכאון ניתן לראות שכיחות גבוהה של שימוש בחומרים ממכרים, גישה שלילית לחיים והתנגדות רבה וכן הפרעות התנהגות שונות.
כיצד מאבחנים דיכאון בילדים?
את האבחנה של הדיכאון צריך לבצע פסיכיאטר בעל התמחות בהפרעות פסיכיאטריות בילדים. התנאי הבסיסי ביותר לאבחון של דיכאון בילדים הוא זיהוי של שבועיים רצופים לפחות בהם הילד שרוי במשך רוב הזמן במצב רוח לא שגרתי שיכול להיות מצב רוח עצוב מאוד או עצבני מאוד.
כמו כן, יש לזהות ארבעה תסמינים לפחות המקושרים לדיכאון. בין היתר מדובר על תסמינים כמו תשישות מוגברת, קושי בהירדמות, קושי להתעורר או לצאת מהמיטה, שינויים ברמת התיאבון, ירידה במשקל או עלייה במשקל, בעיות בריכוז שהופיעו באופן פתאומי ועוד.
כיצד מטפלים בדיכאון בילדים?
הטיפול בדיכאון בילדים מותאם באופן אישי לכל מטופל ומטופל. ההבדל המרכזי בין הטיפול בדיכאון בילדים לבין הטיפול בדיכאון במבוגרים הוא שבמהלך הטיפול בילדים נהוג לערב את בני המשפחה בדגש על ההורים באופן משמעותי מאוד.
כמו כן, בקרב מבוגרים בדרך הטיפול בדיכאון יכלול שימוש בתרופות פסיכיאטריות שונות ואילו בילדים נהוג להיזהר מאוד בעניין זה כיוון שלתרופות הפסיכיאטריות עלולה להיות השפעה מרחיקת לכת על פעילות מערכת העצבים, פעילות הלב ומגוון רחב של מדדים פיזיולוגיים נוספים בקרב ילדים.
ישנן מספר טכניקות טיפוליות שניתן לעשות בהן שימוש על מנת לטפל בילדים הסובלים מדיכאון, כשבין היתר מדובר על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול פסיכו דינמי, טיפול משפחתי ועוד. במקרים מסוימים יומלץ למשפחה לשלב במערך הטיפולים גם טיפולים מתחום הרפואה המשלימה כמו למשל תרפיה באמצעות בעלי חיים, טכניקות שונות הקשורות למגע כמו למשל שיאצו ועוד.