השמיים האפורים, הגשם שבחוץ, הקור שלרבים לא כל כך נעים, ובכלל, האווירה הקצת אחרת בחורף, כל אלה גורמים ללא מעט אנשים לשקוע בדיכאון קל, הנחשב לרגיל ולנפוץ מאד במהלך תקופה זו.
אולם, לעיתים מדובר בדיכאון עוצמתי יותר, המוביל לא מעט אנשים אל הפסיכיאטר, כדי לקבל מענה תרופתי מתאים שיעזור להם לעבור את החורף בשלום.
רקע
דיכאון חורף הוא תופעה נפוצה מאד בארצות הקרות בעיקר ופחות במדינות חמות, כמו ישראל. הסובלים מדיכאון חורף, שיכול להופיע בעוצמות שונות, חוזרים לתפקוד מלא כבר עם בוא הקיץ, והדיכאון שחוו אותו בחודשים הקרים והאפרוריים חולף כלא היה.
גורמים
הסיבות לדיכאון החורף יכולות להיות פסיכולוגיות או פיזיולוגיות. החורף מוביל רבים להסתגר יותר בבית, הוא פחות מאפשר ליזום מפגשים חברתיים ויציאות אל המרחב הפתוח. רבים בוחרים להישאר בבית, בשל הקור והגשם, ופחות משתתפים בפעילויות חברתיות שונות.
הסגירות הזו גורמת להם לשקוע בדיכאון, שכן אין להם גורמים מסיחים שיסיטו את תשומת ליבם ממחשבות לא נעימות. בפן הפיזיולוגי ניתן לראות שמדובר בתקופה שגורמת לשינויים הורמונאליים ולשינויים במערכות הגוף הנוספות בשל כמות האור המעטה בכל יום. עובדה זו מובילה לחוסר איזון הורמונלי ולדיכאון.
תסמינים
אין הבדל בין דיכאון רגיל לדיכאון חורף, למעט המועד שבו הוא מופיע. דיכאון חורף נקרא כך שכן הוא מופיע במהלך החודשים הקרים, במהלך החורף, וחולף מעצמו עם בוא האביב. דיכאון החורף, כמו הדיכאון הרגיל, בא לידי ביטוי בתחושת עצבות, בחוסר עניין בסביבה, במגעים חברתיים, בפעילויות שונות וגם בתקשורת בינאישית.
הסובלים מדיכאון חורף נוטים להימנע מפעילויות, שבעבר גרמו להם הנאה רבה, הם מסתגרים לרוב בביתם וכמעט שאינם עוסקים בפעילות פיזית כלשהי. הם איטיים יותר, ממעיטים בתנועה וחשים גם חלשים הרבה יותר, פחות אנרגטיים. מעבר לכך, הדבר בא לידי ביטוי גם בדפוסי האכילה. דפוסי האכילה במהלך החורף משתנים ואלה, הסובלים מדיכאון חורף, נוטים לפצות את עצמם במזונות שונים ולכן גם מעלים במשקל. אחרים חווים, לעומת זאת, חוסר תיאבון, מה שפחות נפוץ בתקופה זו.
אבחון
האבחון נעשה תוך התייחסות לסימפטומים, שאותם מציג הפונה למטפל, ולאחר תשאול מעמיק באשר לתחושותיו. במהלך האבחון עצמו נלקחת בחשבון גם התקופה עצמה, כלומר – המועד שבו הופיע הדיכאון.
טיפולים
אפשרויות הטיפול, המוצעות לסובלים מדיכאון חורף, הן זהות לאלו הסובלים מדיכאון רגיל עם תוספת של טיפול מיוחד, טיפול אור. פוטותרפיה היא אפשרות מצוינת לסובלים מדיכאון אור וגם חשיפה רבה יותר לשמש. אפשרויות נוספות הן התרופות, שנחשבות לפופולאריות בקרב אלה הסובלים מדיכאון.
מדובר בתרופות פסיכיאטריות, כמו ציפרלקס ופרוזאק, המתאימות במצבי דיכאון וגם חרדה ומשפרות את מצב הרוח בתוך מספר שבועות. לעיתים נלוות אליהן תופעות לוואי, אולם אלו חולפות מעצמן בתוך מספר ימים בדרך כלל. אפשרויות טיפול נוספות הם הטיפולים הקוגניטיביים, טיפולים קצרי מועד ונקודתיים מאד, הבוחנים את מחשבותיו השלישיות של המטופל, שמעוררות בו את הדיכאון והחלפתן במחשבות מעודדות, מחשבות חיוביות.
עצבות יחד עם דכדוך קל הן תחושות איתן מתמודדים רבים במהלך חודשי החורף הקרים והגשומים. תחושות אלו חולפות מעצמן עם בוא האביב, עם עליית הטמפרטורות והשמש שבשמיים, אך לעתים הן יכולות להיות קיצוניות מאד ולהשפיע באופן משמעותי על החווים אותן.
דיכאון בחורף הוא תופעה נפוצה שחשוב לדעת שניתן לטפל בה. היא יכולה להופיע אצל נשים וגברים, צעירים ומבוגרים.
דיכאון חורף: תופעה נפוצה ברחבי העולם
אך קיימים מקרים רבים יותר של דיכאון חורף במדינות אירופאיות קרות מאד או מדינות שבהן החורף נמשך חודשים ארוכים. דיכאון החורף יכול לבוא לידי ביטוי בצורות שונות ולרוב פוגע בתפקודו ובהתנהלותו הכללית של הסובל ממנו.
כיום, ובעיקר לאור המודעות הרבה לכך, פונים הסובלים מדיכאון חורף לטיפול כדי להצליח להתמודד בצורה טובה יותר עם ההפרעה ולעבור את החורף בשלום.
סיבות שונות לדיכאון חורף
תנאי הסביבה הם הגורם העיקרי לדיכאון החורף: האפרוריות שבשמים, הגשמים החזקים, השלג לעתים וגם הקור הלא נעים שבחוץ. תנאים אלה גורמים לרבים להסתגר בביתם, לחפש את הפינה החמימה והנעימה בבית או בכל מקום אחר וגם להימנע מפעילויות חברתיות או פעילויות שונות מחוץ לבית.
ההימנעות וההסתגרות בבית מובילה לדיכאון, למחשבות לא נעימות ולעצבות. מעבר לכך, ישנה סיבה פיזיולוגית לדיכאון בחורף. כמות האור הטבעי הקטנה יחסית במהלך חודשי החורף, שעות האור המעטות, משפיעים באופן ישיר על תפקוד הגוף ויכולים לגרום גם לשינויים הורמונליים. השינויים האלה מובילים לחוסר איזון, הגורם בעצמו לדיכאון.
דיכאון חורף: ביטויים שונים אך כמו בדיכאון רגיל
הסובלים מדיכאון בחורף ימנעו מהשתתפות בפעילויות או באירועים שונים, יסתגרו בביתם, יחושו עייפות רבה, תשישות, עצבות חוסר באנרגיה.
חלקם מפגינים דפוסי אכילה לא שגרתיים – אכילת יתר ועלייה במשקל ומעטים סובלים מחוסר תיאבון. בנוסף הם מפגינים חוסר עניין בסביבתם לעתים, יהיו עצבניים יותר מהרגיל או רגישים ביותר.
התמודדות וטיפול בדיכאון חורף
כדי להתמודד נכון עם דיכאון בחורף חשוב לפנות לגורם מקצועי שיוכל לאבחן את הבעיה ולהציע, בהתאם, את הטיפול הנכון. הפנייה הראשונה היא לרופא המשפחה, המבצע אבחון מקדים ותשאול, ומפנה אותם לפסיכיאטר.
הסימפטומים הנלווים לדיכאון ומידת עוצמתם יכולים לעזור בקבלת ההחלטה באשר לאופי הטיפול ובבניית תכנית מתאימה. הטיפול המוצע כיום לסובלים מכך יכול להיות טיפול תרופתי, הכולל תרופות נוגדות דיכאון כמו פרוזאק או ציפרלקס. תרופות אלו ניתנות גם לסובלים מדיכאון רגיל והן עוזרות בוויסות ההורמונים ובהשבת האיזון הנדרש לגוף.
טיפולים משלימים – שיטת טיפול נוספת היא פוטותרפיה וטיפול באמצעות אור. מעבר לכך, מומלץ לסובלים מדיכאון בחורף לעסוק בספורט, בין אם בבית ובין אם בחוץ (במידה ומזג האוויר מאפשר זאת) ולהקפיד על תזונה נכונה הכוללת את כל הוויטמינים והמינרלים הנדרשים לגוף.
בעוד שחלק מהאנשים שמחים על מזג האוויר החורפי ולאורך חודשי הקיץ החמים הם מצפים לו חסרי מנוחה, חלק מהאנשים מתייחסים אל החורף כסמל לדכדוך.
דיכאון חורף, הנחשב לתופעה נפוצה, חולף מעצמו עם בוא העונה החמה, אך עשוי להתבטא בתסמינים שאינם נעימים, המשפיעים באופן משמעותי על החיים.
הדיכאון עשוי להתבטא באופנים שונים ובמקרים רבים לפגוע בתפקוד הסובלים ממנו. בשל המודעות הרבה להפרעה, והרצון להתמודד בהצלחה, ניתן לפנות לפסיכיאטר או לפסיכולוג לשם קבלת מענה שיוכל לסייע להם.
דיכאון חורף עשוי לנבוע כתוצאה ממספר גורמים
ראשית, התנאים האופייניים לתקופה זו. החורף מביא אתו גשמים רבים, במקומות מסוימים גם שלג וקור לא נעים. מרביתנו בוחרים להסתגר בבית בתקופה זו ופחות יוצאים למפגשים חברתיים או לאירועים שונים. ההסתגרות הזו וההימנעות ממפגשים עם אחרים יכולה היא עצמה להוביל לדיכאון ולדכדוך, המלווה בעצבות קלה.
מעבר לכך, קיימת גם סיבה פיזיולוגית, הגורמת אף היא לדיכאון בעונה הזו. מכיוון שמדובר בעונה עם מספר מצומצם של שעות אור, הדבר מוביל לשינויים באופן תפקודן של מערכות הגוף השונות וגם לשינויים הורמונליים. כל אלה גורמים לחוסר איזון הורמונלי, המהווה אחת הסיבות לדיכאון באופן כללי ולדיכאון חורף בפרט.
התסמינים הנלווים לדיכאון חורף זהים לתסמיני דיכאון רגיל
הדיכאון במהלך חודשי החורף מלווה בעצבות, בחוסר עניין לצאת למפגשים חברתיים, להיפגש עם אנשים או להשתתף בפעילויות שונות. הסתגרות אופיינית מאד לדיכאון חורף, עייפות, תשישות לעתים וגם חוסר באנרגיה.
הסובלים מדיכאון חורף מתנהלים באטיות. מעבר לכך, וכאן מדובר בתסמין בולט מאד, מתרחשים גם שינויים בדפוסי האכילה במהלך החורף. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי באכילה מופרזת (הסובלים מהדיכאון מחפשים מזונות מנחמים בתקופה זו) או בחוסר תיאבון, המלווה בירידה במשקל.
אבחון – מבוצע בשלב הראשון אצל רופא המשפחה בדרך כלל ובהמשך, במידת הצורך, אצל הפסיכיאטר. כל זאת, תוך בחינת הסימפטומים השונים שאותם חווה הסובל מהדיכאון וגם התייחסות לתחושותיו השונות, שאיתן הוא מתמודד במהלך התקופה.
מספר גישות טיפול זמינות כיום לסובלים מדיכאון חורף
טיפולי אור הם שיטת טיפול חדשה יחסית, שיכולה לסייע באופן משמעותי לסובלים מדיכאון חורף וגם פוטותרפיה. תרופות הן מענה טיפולי פופולרי מאד במקרים של דיכאון, לרבות דיכאון חורף, כמו למשל פרוזאק וציפרלקס.
התרופות משפרות את מצב הרוח בתוך כמה שבועות ועוזרות לסובלים מהדיכאון להתמודד בצורה טובה יותר עם התקופה הלא פשוטה. פעילות גופנית יכולה לשפר מאד את תחושותיו של הסובל מדיכאון חורף ולסייע גם בהמרצת מחזור הדם. אפשר לבצע אותו במקומות סגורים, כמו בבית או בחדר הכושר ולבחור לעשות אותה בכל פעם כשחשים דכדוך או עצבות קלה.
לסיכום
דיכאון חורף, וכפי שניתן לנחש משמו, מופיע במהלך חודשי החורף. הסימפטומים שלו זהים לאלה של הדיכאון הרגיל וכך גם אפשרויות הטיפול בו. תחושת עצבות, הימנעות מפעילויות חברתיות, מחשבות שליליות וגם תיאבון מוגבר יותר (או מנגד – חוסר תיאבון) הן תופעות נפוצות, המופיעות לרוב בקרב אלה הסובלים מדיכאון במהלך חודשי החורף. הטיפולים המוצעים במקרים כאלה יכולים לסייע לסובלים מכך ולאפשר להם להתמודד עם התקופה הלא פשוטה הזו בצורה טובה יותר עד בוא האביב, אז הדיכאון חולף מעצמו.