בדידות – פוגעת בבריאות שלכם!

בדידות - פוגעת בבריאות שלכם!בדידות היא תחושה סובייקטיבית, הבאה לידי ביטוי ביחסים חברתיים לא תקינים או בהיעדר יחסים חברתיים מספקים. מדובר על מצב חברתי רגשי המתבטא בתחושה של חוסר השתייכות, כשבדרך כלל הסובלים מבדידות חשים כמיהה עזה מאוד להתחברויות עם אחרים. חשוב להבחין בין בדידות לבין התבודדות או בידוד. בידוד הוא מצב שבו האדם מנותק מהחברה מבחירה או מכפייה והתבודדות היא בחירה בחיי בדידות מתוך בחירה מודעת.

כמו כן, יש להבין כי תחושת הבדידות יכולה להופיע גם בקרב אנשים המוקפים בבני אדם ולעומת זאת אנשים שחיים לבד לא תמיד מרגישים בדידות. הבדידות תמיד מלווה בכאב נפשי ובמידה והיא נמשכת זמן רב ומתאפיינת בעומק ובכאב רב, הרי שהיא יכולה להוות טלטלה רגשית של ממש ואף להוביל לנזקים בריאותיים.

מה הם הגורמים לבדידות?

תחושת הבדידות יכולה להתפתח בקרב אנשים לאחר אובדן של אדם קרוב. במקרים מסוימים מדובר על אובדן של קרוב משפחה שהלך לעולמו, אך אין זה מן הנמנע שתחושת הבדידות תתפתח לאחר פרידה מבן זוג.

תחושת הבדידות יכולה להתפתח גם בקרב אנשים המרוחקים מבני המשפחה שלהם, בעקבות ריב או בעקבות מגורים בארצות שונות, בעיקר במהלך החגים. גורמים שכיחים לתחושת בדידות הם למשל לחץ כרוני בעבודה, לחץ כתוצאה ממפגשים חברתיים, תחושה של חוסר משמעות ועוד.

המציאות המודרנית יכולה להשפיע מאוד על תחושת הבדידות של הפרטים בחברה כשהקשרים הופכים להיות יותר ויותר וירטואליים ופחות ופחות ממשיים ונראה כי בעיות בריאותיות שונות יכולות להגביר את תחושת הבדידות, שכן האדם החולה עלול לחוש שהאנשים המקיפים אותו לא באמת יכולים להזדהות עם סבלו. באופן כללי, הבדידות נוצרת כאשר ישנה חוסר התאמה בין הצרכים והרצונות של האדם בנוגע לקשרים החברתיים שלו, לבין המצב בפועל.

מה הם התסמינים של בדידות?

ברוב המוחלט של המקרים הבדידות גורמת לסבל נפשי רב. בנוסף לכך, היא עשויה לגרום לירידה בתפקוד של המערכת החיסונית, להוביל למחלות ואף להעלות את הסיכוי למוות. אמנם המנגנונים הקושרים בין הבדידות לתסמינים הפיזיולוגיים השונים עדיין לא ברורים, אך ככל הנראה תחושת הבדידות גורמת להפרשה מוגברת של קורטיזול, הורמון המופרש בעודף במצבי דחק כרוניים בעיקר.

ההפרשה העודפת של הקורטיזול גורמת להאטה או האצה בקצב פעימות הלב, לעלייה בלחץ הדם, לפגיעה במערכת החיסון ועוד. בין היתר נמצא כי היכולת של חולי סרטן להתמודד עם מחלתם משתנה בהתאם לרמת הבדידות שהם חשים ובדיוק באותו האופן נמצא כי חולי איידס הנהנים מתמיכה חברתית רחבה הינם בעלי תגובה חיסונית משופרת בהשוואה לחולי איידס שאין להם תמיכה חברתית.

במספר מחקרים נמצא כי ישנה קורלציה בין העלייה בתחושת הבדידות בקרב מבוגרים לבין העלייה בתדירות הפנייה לחדר מיון ובנוסף לכך נראה כי אנשים הסובלים מבדידות נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהשמנת יתר, כולסטרול גבוה, בעיות שינה, עייפות כרונית, כאבים כרוניים ועוד בהשוואה לאנשים שלא סובלים מבדידות.

הקשר בין בדידות לבין דיכאון וחרדה

במחקרים רבים נמצא כי ישנו קשר חזק בין בדידות לבין תסמינים של דיכאון, דימוי עצמי נמוך, חרדה וביישנות. קשר זה נמצא גם בקרב אנשים צעירים וגם בקרב מבוגרים. במקרים מסוימים נראה שתחושת הבדידות הקדימה את הופעת התסמינים של הדיכאון והחרדה ואילו בחלק מהמקרים הדיכאון והחרדה הובילו לתחושת בדידות גדולה.

ברוב המקרים, הטיפול באדם הסובל מדיכאון וחרדה יופנה גם להפגת הבדידות ולהפך – אדם המתלונן על בדידות, יזכה גם לטיפול נגד חרדה ודיכאון, שכן הבעיות השונות מופיעות ברוב המקרים במקביל.

התמודדות עם בדידות

אמנם ישנה חשיבות עליונה להתייחס לאיכות של הקשרים הבין אישיים שאנו יוצרים, אך בנוסף לכך ישנה חשיבות מסוימת גם לכמות הקשרים. אדם החש בדידות יפיק תועלת מהשקעת אנרגיה בטיפוח אינטראקציות שטחיות ומעמיקות במקביל. חשוב להבין שיצירה של קשרים בין אישיים דורשת מאמץ ולקבל את המחויבות לטיפוח הקשרים. מומלץ ליצור קשר עם אנשים בעלי תחומי עניין משותפים כמו למשל תחביבים.

חשוב מאוד להפוך את הקשרים החברתיים לחלק ממשמעות החיים ולהכיר בקשרים החברתיים כסיבה לגיטימית לחיים וכמקור לאושר. חשוב להפנים שחלק ממטרת הקיום היא להימצא באינטראקציות אנושיות וכי בדיוק כמו שהרעב מאותת לנו שהגיע הזמן לאכול ושהצמא מאותת לנו שהגיע הזמן לשתות, כך גם הבדידות מאותתת לנו שהגיעה העת לבוא במגע עם בני אדם.

כיצד ניתן לטפל בבדידות?

על מנת לטפל בבדידות חשוב לפנות לגורם מקצועי המתמחה בטיפול האנשים הסובלים מבדידות כשבין היתר מדובר על פסיכולוג קליני, פסיכיאטר או אנשי מקצוע מתחום הרפואה המשלימה או הרפואה האלטרנטיבית כמו למשל מרפא באמצעות בעלי חיים או מרפא בנשימה מעגלית.

בנוסף לכך, חשוב ליצור אינטראקציות אנושיות באופן יזום על ידי הצטרפות לחוגים או הירשמות לקורסים, פתיחה של פרופיל באתר הכרויות ועוד. אימוץ של חיית מחמד יכול בהחלט להפיג את תחושת הבדידות אך מטרת העל היא הרחבת רשת המעגלים החברתיים האנושיים כמובן.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום