מהי אנורקסיה נברוזה?

כמעט כל אדם מעוניין לשפר משהו בעצמו או בגופו, אך כשהעיסוק בדימוי הגוף וברצון לרזות משתלט על הרגלי האכילה, החשיבה והחיים, זהו סימן להפרעת אכילה.

באנורקסיה, הרצון להפחית במשקל באופן דרסטי הופך להיות חשוב יותר מכל דבר אחר, ועשוי אף להגיע למצב של חוסר יכולת של אדם לראות את עצמו כפי שהוא באמת.

אנורקסיה היא הפרעת אכילה קשה המשפיעה על נשים וגברים בכל הגילאים. היא מזיקה לבריאות ועשויה אף לאיים על החיים. אך קיים טיפול זמין לאנשים שהתפכחו הרוצים להשתנות, טיפול מסייע לשיפור התחושה ולמידת היכולת לשפר את ההערכה העצמית ולסגל דימוי גוף אמיתי ונכון.

תסמינים וסימנים לאנורקסיה

חיים עם אנורקסיה פירושם הסתרה קבועה של ההרגלים. בהתחלה מתקשים בני משפחה וחברים של אדם עם ההפרעה לזהות את סימני האזהרה, וכאשר הם מתעמתים עימו, הוא מסביר את התנהגותו ומבטל את החששות.

אך ככל שאנורקסיה מתקדמת, אנשים קרובים אינם מסוגלים עוד להכחיש את האינסטינקטים שלהם כי משהו אינו כשורה, וגם הנפגע צריך להימנע מהכחשת המצב. ככל שאנורקסיה מתפתחת, אדם הופך להיות עסוק יותר ויותר עם משקלו, ספירת קלוריות, התבוננות תכופה וביקורתית במראה, והימנעות ממזונות רבים.

התסמינים הנפוצים כוללים את ההתנהגויות הבאות:

שמירה על דיאטה למרות הרזון – אדם עם אנורקסיה מקפיד על דיאטה מגבילה ביותר, אוכל מזונות דלי קלוריות מסוימים בלבד, ונמנע ממזונות "רעים" כגון פחמימות ושומנים.

פיתוח אובססיה לגבי קלוריות, אחוזי שומן ותזונה – קריאת תוויות מזון, מדידה ושקילת מנות, ניהול יומן מזון, וקריאת ספרי דיאטה.

הסתרת הרגלים – משחק עם האוכל, זריקת אוכל כדי להימנע מאכילה, ותירוצים להימנע מארוחות, כגון "אכלתי ארוחת צהריים ענקית", או "כואבת לי הבטן".

עיסוק באוכל – מחשבה קבועה ותכופה על אוכל, בישול עבור אחרים, איסוף מתכונים, קריאת מגזיני מזון או ביצוע תכניות לארוחות, בעוד שהאכילה עצמה מועטת ביותר.

טקסים מוזרים או חשאיים עם מזון – סירוב לאכול ליד אחרים או במקומות ציבוריים, הרגלי אכילה נוקשים וטקסיים, כגון חיתוך מזון לפיסות קטנות, לעיסת המזון ויריקתו, ושימוש בצלחות קטנות במיוחד.

משיכה לאלמנטים מעוררי חשד ואובססיביות – אם האדם הסובל מאנרוקסיה נוהג למשל לצייר שלדים, ולאהוב את האופן שהם נראים, מדבר על זה ללא הרף, הרצון להיות שלד קיים שם. דוגמא נפוצה אחרת היא הרצון לרווח גדול בין הרגליים או בטן שטוחה מאוד עד שרואים בבירור את עצמות האגן וכן הלאה. כדאי לבחון היטב שלא מדובר בתחביב "אהבה לרזון" ההופך בהדרגה לאובססיה אשר עלולה להוביל למצבי אנורקסיה.

התסמינים הפיסיים

  • ירידה משמעותית במשקל במהירות וללא סיבה רפואית.
  • דימוי גוף שמן למרות תת משקל – אדם עם אנורקסיה עשוי לחוש שהוא סובל מעודף משקל באופן כלי או שהוא רק "שמן מידי" במקומות מסוימים כגון בבטן או בירכיים.
  • קיבעון על דימוי גוף — אובססיה לגבי המשקל, צורת גוף או גודל הבגדים, שקילות תכופות וחשש מפני תנודות זעירות במשקל.
  • הכחשה – אדם עם אנורקסיה מכחיש כי משקל גופו הנמוך הוא בעיה, אך מנסה להסתיר את גופו עם לבישת בגדים רפויים או גדולים.

תסמיני טיהור

אנשים הסובלים מאנורקסיה משתמשים לעיתים קרובות בעזרים חיצוניים כדי להפחית במשקל במהירות.

  • כדורי דיאטה, משלשלים או תרופות משתנות – שימוש בכדורים המדכאים את התיאבון, צמחים, חומרים ממריצים ותרופות שונות לירידה במשקל.
  • הקאה לאחר האכילה – העלמות לאחר הארוחות לחדר השירותים, הפעלת המים בחדר האמבטיה כדי להסוות את קולות ההקאה, ושימוש תכוף בתרסיסי פה או סוכריות מנטה.
  • פעילות גופנית כפייתית – הקפדה על משטר אימונים שנועד להעניש ולשרוף את צריכת הקלוריות. המשך הפעילות הגופנית למרות פציעות, מחלות ומזג אוויר קשה. יציאה לאימונים מפרחים במיוחד לאחר זלילה או אכילת מזון "רע".

טיפול באנורקסיה

ההחלטה לקבל עזרה אינה בחירה קלה. אדם עשוי לחשוב כי הוא אוחז כה חזק במחלתו, עד שלעולם לא יהיה מסוגל להתגבר עליה, אך בעוד שהשינוי קשה, הוא אפשרי.

צעדי ההחלמה כוללים:

הכרה בבעיה

עד כה, אדם עם אנורקסיה החזיק ברעיון לפיו החיים יהיו טובים יותר אם יאבד משקל רב יותר. הצעד הראשון בהחלמה הוא הודאה כי הרדיפה הבלתי נלאית אחר רזון ניתנת לשליטה, והכרה בנזקים הגופניים והנפשיים הגורמים לסבל רב.

קבלת עזרה מקצועית

ייעוץ ותמיכת אנשי מקצוע המתמחים בטיפול בהפרעות אכילה מסייע להשבת הבריאות, מקנה כלים לשיבה להרגלי אכילה נכונים, ומפתח גישות בריאות לגבי תזונה ודימוי גוף.

היות ואנורקסיה היא בעיה המשפיעה על הגוף והנפש, גישת טיפול רב תחומית היא לעיתים קרובות הטובה ביותר. המטפלים עשויים לכלול פסיכיאטרים, רופאים, פסיכולוגים, יועצים ודיאטניות, בהשתתפות בני המשפחה.

הטיפול כרוך בשלושה שלבים: שיבה למשקל בריא; אכילה הדרגתית של יותר מזונות; שינוי גישת החשיבה לגבי הגוף ולגבי מזונות. ייעוץ הוא קריטי לטיפול באנורקסיה, ומטרתו לזהות את המחשבות השליליות והרגשות המזינים את הפרעת האכילה ולהחליפם באמונות בריאות, שאינן מעוותות.

מטרה חשובה נוספת של ייעוץ היא ללמד התמודדות עם רגשות קשים, בעיות ביחסים והתמודדות עם מתח.

תמונה של סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום