ילדים מתפתחים בקצב מהיר מבחינה נפשית וגופנית וקשה לאבחן את התנהגותם. פעולות כגון חרדה, כעס וביישנות עשויות להוות חלק מהצמיחה ההתפתחותית, או מצב זמני ולא מחלה נפשית.
כאשר התנהגויות מטרידות מתרחשות במשך זמן רב או באופן המשבש את חיי היומיום, הן נחשבות כתסמיני הפרעה נפשית.
האבחון מתחיל עם פסיכיאטר הבודק היסטוריה ארוכה של תסמינים נפשיים וגופניים כדי לשלול סיבות פיסיות לקשיים.
תהליך אבחון פסיכיאטרי לילדים
האבחון הראשוני מבוצע על סמך דיווחי התנהגות מההורים, המטפלים והמורים, כך שניתן יהיה להבין כיצד הילד מתפקד במצבים שונים. אבחונים פסיכיאטריים בילדים כוללים בדרך כל שילוב של שתי התנהגויות או יותר, כגון חרדה והרטבת לילה.
ההפרעות הנפשיות הנפוצות בילדות כוללות:
- חרדה ופחדי ילדות.
- דיכאון.
- הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD).
- הפרעות אכילה.
- עלייה או ירידה פתאומית במשקל.
- התנסות עם סמים או אלכוהול.
- בעיות היגיינה.
- תחושות עצב או דכדוך.
- גירושין במשפחה.
- התנהגות משבשת.
- סכסוכים וויכוחים משפחתיים.
- עצבנות וכעס.
- שינוי פתאומי במגעים חברתיים.
- הערכה עצמית נמוכה או נסיגה מבני המשפחה.
- הפרעות למידה, כגון דיסלקציה.
- ירידה פתאומית בהישגי למידה.
- תנועות שאינן רצוניות, או טיקים.
- סכיזופרניה, או מחשבות ורגשות מעוותים.
למרות שהורים רבים מבקשים להימנע משימוש בתרופות או מהסטיגמה של אבחנה נפשית ואשפוז פסיכיאטרי, טיפול נאות משפר את המצב באופן משמעותי. אם ילד אינו מקבל את הטיפול ההכרחי, המחלה עשויה להמשיך לבגרות, ולהוביל לסיכון גבוה הכרוך בבעיות כגון שימוש בסמים, התנהגות אנטי חברתית או התאבדות.
כאשר נקבעת האבחנה הנכונה ומורכבת תכנית הטיפול המתאימה, הילד יכול לנהל חיים בריאים כמבוגר חיובי הרבה יותר.
הערכות פסיכיאטריות לפני אשפוז
המחלקה הפסיכיאטרית בבית חולים מציעה שירותי הערכה, אבחון וטיפול לילדים ובני נוער עם הפרעות התנהגותיות, רגשיות והתפתחותיות. הטיפול כולל תוכניות טיפול יום, סיוע חוץ, ואשפוז פסיכיאטרי, כולל שירותי טיפול חירום וקבוצות תמיכה.
ההערכה הפסיכיאטרית של כל מטופל היא מקיפה ופרטנית למצב הילד או הנער. האבחון מתבצע על ידי צוות מומחים לטיפול ואבחון בעיות בריאות הנפש במתבגרים, תחת פיקוח פסיכיאטר. צוות המומחים מתמחים באבחון הפרעות פסיכיאטריות בילדים וממליצים על הצעדים המתאימים ביותר לטיפול.
האבחנות השכיחות ביותר הן הפרעות במצב הרוח, הפרעות פסיכוטיות, והפרעות קשב וריכוז (ADD), ובהתאם לאבחון נקבעת תכנית אשפוז או טיפול לשינוי התנהגות המיוחד למתבגרים. הדגש הוא על הרכבת תכנית תמיכה מתאימה בהתאם להתנהגויות שאובחנו.
ההערכה קובעת אם הילד סובל ממשבר נפשי ואם קיים צורך באשפוז פסיכיאטרי מלא או חלקי. אם נקבע שהילד או הנער זקוק לאשפוז, הצוות מרכיב את תכנית הטיפול המתאימה ביותר בהתאם למאפייני ההפרעות הייחודיות של הילד. בשלב האבחון הילד אינו מקבל תרופות פסיכיאטריות.